Reteta de fata v-o aduc de la o manastire din Rep.Moldova.
Nu mi-am inchipuit vreodata ca aceste sarmale pot fi atat de bune.
Pe moment, aveam o dilema, ma gandeam, ori imi era tare foame ori chiar sunt bune. Asa ca le-am facut si, de atunci, le fac mereu in timpul postului.
Desfacem capatana in frunze, daca este prea acra, o trecem prin jet de apa si o lasam la scurs.Pregatim frunzele penru umplut, scotandu-le cotoarele.
Pasatul il spalam in mai multe ape, pana apa ramane limpede. Il punem la scurs.
Intr-o tigaie incapatoare, calim ceapa in ulei, adaugam prazul, apoi morcovii si telina, presaram cu sare si lasam la inabusit, pana legumele se inmoaie. Adaugam pasta de rosii si cea de ardei, potrivim de sare si piper, amestecam si mai lasam 2-3 minute la foc potrivit.
Separat, intr-un vas, punem pasatul scurs, cana de orez si compozitia din tigaie, amestecam bine, adaugam verdeata daca aveti.
Formam sarmalele.
Intr-o oala, facem un pat din tije de marar uscat, peste care punem cotoarele de varza tocate, adaugam 2 linguri de ulei si incepem sa asezam sarmalele. Deasupra, adaugam o crenguta de cimbru si acoperim cu cotoarele de la varza tocate. Se toarna stock de legume sau apa, pana se acopera bine sarmalele.
Se acopera cu capac si se lasa la foc iute, pana da primul clocot, apoi lasati la foc mic sa bolboroseasca 3 ore.
Pofta buna!
Se servesc cu ceapa rosie, praz, ardei iuti sau cu ce va place!
1
Pentru o savoare mai aparte, puteti adauga o crenguta de visin.
2
Puteti adauga ciuperci.