Shakshuka

de rivka in Aperitive / Garnituri, 4 Sep 2009 | 12766 vizualizari

COMENTARII (14)

klausenburger_adica Lacrima 1

04.09.2009, 16:45

de fiecare data cand vad ca ai postat dau fuguta sa imi reamintesc... o data in plus ma bucur din suflet de postarea ta

Miha 1

06.09.2009, 00:39

Imi place ca e cu mult usturoi.

martagabriela 1

06.09.2009, 20:33

foarte interesant ;termenul'shakshuka este folosit in toate tarile arabe ,cu toate ca in fiecare tara se prepara altfel

Sabina 1

07.09.2009, 17:23

mmm ce bine arata ...o fac si eu cat de curand

sorin 1

13.11.2009, 19:04

buna seara tuturor,

am recitit interventia mea anterioara si mi-am dat seama ca pot parea un negativist si un destructiv (si nu sant asa). imi cer scuze.
shakshuka (sau shakshouka) imi este foarte importanta sufleteste, pentru ca, intr-adevar este o mancare superba. isi are originea in nordul africii (mai ales tunisia si libia) si este considerata o mancare pentru o dimineata tarzie (din pacate, nici aici nu sant de acord cu doamna rivka, nu este un fel pentru cina). si, pentru a nu fi un critic fara "baza", imi permit sa va trimit reteta de shakshuka, asa cum se pregateste la restaurantul "dr. shakshuka" din Yaffa (suburbie a tel aviv-ului) si foarte apropiata de reteta recomandata de gurul bucatariei israeliene, israel aharoni:
componente:
- 7-8 rosii mijlocii, dar coapte bine
- 2-3 ardei grasi rosii
- 2-4 ardei iuti (cand le va veni vremea, adugati-i cu grija; shakshuka trebuie sa fie picanta, dar nu sa-ti ia gura foc
- 1 ceapa mijlocie
- 5-6 catei de usturoi
- 1 cutie de pasta de rosii (250-330 g.) sau o cutie de pasta de rosii cu rosii zdrobite in ea
- 75 - 100 ml. ulei de masline
- 1 lingura de paprica iute
- 1 lingura de paprica dulce
- sare, piper, condimente orientale (turmerik, cumin, coriandru, proaspat sau uscat, etc}
- 1 lingurita zahar
Preparare:
Ceapa, taiata grosolan, si cateii de usturoi taiati felii subtiri se calesc in uleiul de masline, la foc mic, pana incep sa-si schimbe culoarea Rosiile se trec prin apa fierbinte pentru 30 sec. (pentru a fi curatite mai usor) si apoi se trec pe razatoare. se adauga peste ceapa/usturoi. la fel ardeii grasi pe care i-am taiat cuburi si ardeii iuti taiati marunt (cu grija, poate sant foarte iuti si trebuie mai putin decat am recomandat). se adauga si cutia cu pasta de rosii. se lasa sa fiarba la foc mic pana lichidul scade aproape complet (dureaza cam 1 ora) Din cand in cand se amesteca, pentru ca legumele sa nu se prinda. catre sfarsit se adauga paprika, sarea, zaharul si restul condimentelor. in final se adauga ouale, ca atunci cand facem ochiuri, cu grija. se lasa sa se "faca" pana cand albusul s-a "inchegat" dar galbenusul a ramas "vulnerabil". in general se pun in calcul 2 oua/portie. ceea ce v-am prezentat este pentru 5-6 portii. Alaturi, puneti o farfuriuta cu masline, castraveti murati si ceapa curatata.
N.B. - sa aveti multa paiine proaspata

Deci, in 2 vorbe, diferentele fata de reteta recomandata de doamna rivka
- intr-adevar, sakshuka - "cate bordeie atatea obiceie"
- dar, ce sa faci, este mancare tripolitana sau tunisiana si nu ardeleneasca sau ungureasca - nu are cartofi si nu chimen (le rezervam pentru gulash)
- trebuie sa fie picanta
- nu este tipica pentru masa de seara

Cine vrea sa controleze ceea ce am scris, Wikipedia ii sta la dispozitioe

Va iubesc

Sorin

sorin 1

13.11.2009, 20:27

doamna rivka
cu adevarat sateti "o doamna". traim intr-o lume in care lucrurile normale par anormale. este o raritate ca o critica sa fie apreciata pozitiv. apreciez din tot sufletul reactia dumneavoastra. fara sa va cunosc, v-am adaugat pe lista prietenilor mei
sorin

ANCA 1

15.02.2010, 19:22

waaau, acum vad reteta!! imi suna bine ambele variante, si cea a Rivkai si cea expusa de Sorin, cu siguranta le incerc, maia lesc ca-s picante/usturoiate!!

elena1988 1

14.02.2011, 18:20

adasev12 1

14.02.2011, 18:36

cartofi, oua...rosii..exact pe gustul meu trebuie s aincerc....sigur e f buna

RuxyRux 1

14.02.2011, 18:40

Wowww...ce deliciu...total

Ligia Bxl 1

30.04.2014, 18:30

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Chiftelute cu ....surprize