Souffle de cartofi

de dulcegariiculinare in Aperitive / Garnituri, 1 Iul 2011 | 6185 vizualizari

 

Daca ai fi soufflé pentru o zi.....de care ai fi? De ciocolată?!....parca şi aud în ecou vocile celor multi. E un moft să fii soufflé? Abundă zvonuri cum că el, the precious, e deficil de stapanit, dar secretul real este doar unul…toti suntem soufflé.. mai ales, cand treziti amiabil de răsăritul diminetii ne plesneşte, peste zi, o ploaie cu gheaţă.... Iar când nu suntem atât de capricios de mofturosi…îl putem pregăti pe el, adoratul soufflé cu cea mai mare usurinţă. Si deşi pluralitatea ne-ndeamnă să credem ca un soufflé de cartofi nu reprezintă mai nimic, delicioasa finalitate îngenunchează orice crez.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg cartofi,
  • 200 g bacon,
  • 350 g smântână,
  • 3 ouă mari,
  • 200 g cascaval,
  • 1 linguriţă cu sare (si mai bine dupa gust),
  • jumatate pliculet praf de copt,
  • unt şi un praf de mălai pentru tapetat tava
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Souffle de cartofi:

 

Cel mai simplu dar si unul dintre cele mai cochete feluri de mancare  - fie el sărat sau dulce – nu-ti goleşte nici frigiderul, nici puşculiţa... vezi ingredientele.

 

Aşadar, cureti cartofii, îi speli, îi feliezi... nu contează modul ca oricum îi pasezi, şi-i fierbi cu un praf de sare si apa evident ;) După ce au fiert, îi scurgi de apă si-i lasi putin la racit. Intre timp calesti bacon-ul tăiat in bucati mici, apoi îl asezi pe un prosop de hartie ca sa se scurga de grasime,  separi 3 ouă mari, bagi biciu'n priza (tu citeşte mixerul) si militaresti bine de tot armata de cavaleri albi adăugând şi praful de copt... Laşi deoparte mixerul şi pasezi cartofii, nici prea mult, nici prea putin... ştiti regula aia....nici îmbrăcată, nici dezbracată...

 În opinia mea un soufflé de cartofi, care se respectă, n-are prin el bucati mari de potatoes. Apoi te misti dupa clepsidra şi pui rapid bacon-ul peste cartofi, galbenusurile, sarea, smântâna şi amesteci compozitia cu lingura de lemn. Apoi incorporezi în ritm lent de vals albusurile biciuite,  adăugând şi 100 g din caşcavalul ras.

Tapetezi tava cu unt si o pudrezi cu un praf de malai, torni compozitia, avand grija sa mai ramana vreo 4 cm disponibili pana la buza vasului.. Încoronezi soufflé-ul cu cascavalul ramas.. mai precis 100 g si bagi minunatia in cuptorul preincalzit, timp de 40 minute. Nu deschizi usa cuptorului, doar spionezi si simti. Timpul joaca un rol deosebit de important, iar temperatura e exemenul vietii soufflé-ului. Pentru cantitatea asta, cam 15 minute la 180 grade... te ghidezi dupa 'muschiul' cascavalului: sa fie galben ca puful puiului abia iesit din ou, ... apoi bagi tare vreo 200 grade pentru 25 minute, eventual pe ultima suta de metrii mai adaugi 20....adică 220 grade.

 Soufflé-ul, cea mai versatila mâncare, scos din cuptor, împănat şi colorat ca un cocosel de munte, exemplar amestec de crema aromatizata de n combinatii luate cate  si albusuri biciuite de ou.... ti se pravaleste - iti moare de-a dreptul chiar cand iti e lumea mai draga, daca nu urmaresti intocmai pasii de mai sus. Altfel, o ia asa domol la vale, cam in vreo 15 - 20 minute.. Cand il scoateti din cuptor evitati orice tapaj prin preajma. Puneti-i botnita la câine si nu bateti musai in teava, chiar daca o voce piţigaiata se aude strident de mai sus. "Regula o stiti deja: musafirii asteaptă soufflé-ul si nu invers..!"

Mă simt ca un soufflé de ciocolata, pentru ca am pregatit un perfect soufflé de cartofi. Acum pot sa dau liber la extraterestrii şi va predau stafeta ce m-a izbit pe mine cu-n tsunami de modestie !!:)))))).... nino, nino, nino...!!!!   I wish you the same, after you bake the preciousssss soufflé !!

 

TIPS-URI

1

data viitoare doar reteta ;)) hapciu ! ;))

Daca ti-a placut reteta noastra "Souffle de cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (31)

adry88 1

02.07.2011, 14:13

ionela2682 1

03.07.2011, 14:39

mamaieelena 1

04.07.2011, 07:05

buuun

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Melcisori cu spanac, leurda si branzeturi