Cu acest desert am raspuns invitatiei facuta de Gaby, gazda de luna aceasta a provocarii Dulce Romanie.
Dizolvam drojdia in putin lapte caldut in care am adaugat o lingura de zahar. Lasam sa activeze 5 minute.
Cernem faina intr-un vas. Facem o gaura in mijloc in care punem oul si drojdia dospita. Adaugam restul de zahar iar pe margini presaram sarea. Incepem sa framanatma si adaugam treptat laptele caldut. Adaugam apoi usor untul topit, dar nu fierbinte.
Framantam un aluat elastic, care nu se mai lipeste de maini.
Acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca, pana isi dubleza volumul (~1 ora).
Intre timp pregatim umplutura: Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul. Cand s-a topit zaharul si laptele incepe sa fiarba adaugam macul si amestecam pana se omogenizeaza. Dam deoparte si lasam la racit.
Mixam albusurile spuma impreuna cu un praf de sare. Amestecam usor spuma cu macul.
Aluatul dospit il rasturnam pe masa de lucru usor infainata.
Impartim aluatul in 3. Intindem din fiecare bucata de aluat o foaie dreptunghiulara pe care repartizam umplutura de mac. Rulam foile formand astfel 3 suluri.
Ungem o tava rotunda cu ulei. Din primul sul formam o sirala pe care o punem in mijlocul tavii. Continuam cu celelalte doua suluri de aluat, pana umplem tava. (nu stiu cat de bine am reusit sa explic). La final in tava trebuie sa aveti un "melc" destul de mare :).
Prunele le spalam iar apoi le taiem pe jumatate, scotand samburii. Pentru ca am avut prune destul de mari, le-am taiat sferturi.
Bucatile de prune le "indesam" in intreiorul spiralei.
Ungem spirala cu galbenus desfacut in doua linguri de lapte.
Dam apoi la cuptor, la foc potrivit, timp de 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra. Lasam sa se raceasca in tava, apoi scoatem pe un platou si pudram cu zahar.
Portionam spirala si putem servi :).