Sufleu de cascaval

de Dulceatadetrandafiri in Aperitive / Garnituri, 3 Apr 2011 | 17547 vizualizari

 

INGREDIENTE

Ingredientele sunt pentru 6-8 portii, am folosit de data aceasta un vas de yena cu diametrul de 20 cm dar compozitia se poate imparti in vase mici, speciale pentru sufleuri, din ceramica.
  • 80 gr faina
  • 50 gr amidon pentru prajituri
  • 500 ml lapte
  • 60 gr unt topit la bain-marie
  • 200 gr de cascaval mai tare, ras 
  • 6 oua separate
  • sare, piper
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sufleu de cascaval:

Soufflé vine chiar de la verbul frantuzesc souffler, adica "a respira", cu sensul de a sufla aer, de a gonfla. Este una dintre acele mancaruri a carei viata proprie se vede cu ochiul liber si te face sa empatizezi cu ea, trepidand pe langa cuptor, intrebandu-te cat va mai creste si cat se va dezumfla mai apoi :) . Sufleurile pot fi sarate, servite ca fel principal, substitut pentru ciorbe ori supe, sau dulci, cu gem, cu fructe, cu ciocolata. 

Ce sta la baza oricarui sufleu este albusul de ou batut bine, care face compozitia sa se "ridice" si sa se umfle. In general, dupa cateva minute de cand e scos din cuptor, se "tufleste". Ca atare, este un fel de mancare pe care musafirii sau mesenii trebuie sa il astepte si nu invers. Se serveste imediat ce e scos din cuptor, desi daca faci rabat de la aspect, multe dintre sufleuri sunt la fel de gustoase si reci.

 

Cuptorul il pornesti din timp, sa ajunga la 200 de grade.

Intr-o oala cat vasul de yena de incapatoare pui laptele, il amesteci cu amidonul si pui pe foc mic chiar pana incepe sa fiarba. Trebuie sa amesteci bine si constant, mai ales la inceput pentru ca vei avea senzatia ca amidonul se "pietrifica" pe fundul oalei cu lapte dar in final se va face ca o crema.

Separat, untul il topesti la bain-marie si il amesteci cu faina pusa in ploaie, pana nu mai raman cocoloase si mai fierbi un pic, de data aceasta pe foc mic (nu la bain-marie) pana ce faina devine putin aurie. Torni peste amestecul de lapte cu amidon dupa ce acesta a fost luat de pe foc. Amesteci energic, pui sare si piper si lasi putin sa se raceasca, va avea consistenta unui sos foarte gros.

Separi ouale si bati albusurile bine de tot. Torni in oala cu sosul cel gros cate-un galbenus pe rand, amestecand dupa fiecare, adaugi si cascavalul ras. Apoi, cu o lingura de lemn incorporezi albusurile batute spuma, cu o miscare de rasturnare, dinpre fundul vasului in sus, pana s-a omogenizat totul. Torni in vasul tapetat cu unt si faina si dai la cuptorul preincalzit la 200 de grade, 25 de min. Pofta buna!

Nota: Reteta inspirata de Principesa Margareta a Romaniei.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sufleu de cascaval" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Nuci cu cremă de ciocolată albă și fistic

pe 18.01 la 21:25

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

pe 18.01 la 16:49

Clătită la cuptor -  Rețeta simplă și rapidă pentru un desert delicios

pe 18.01 la 10:02

Cartofi cu piept de pui gratinați la cuptor - Rețeta simplă și foarte gustoasă

pe 17.01 la 16:57

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciuperci umplute la cuptor