Majoritatea oamenilor (și chiar dicționarele) nu fac distincția dintre supe și ciorbe, dar gospodinele adevărate știu că deși ambele sunt fierturi de carne și legume, supa este strecurată, limpede, cu mai puține legume și cu găluște, tăiței, sau crutoane, pe când ciorba este mai deasă, cu mai multe legume și eventual cu perișoare, fidea, sau tăiței. Ciorbele pot fi atât dulci, cât și acrite, iar cele acrite cu borș de putină, se numesc borșuri (specific Moldovei).
Eu prefer supele, pentru că mi se par mai ușoare și mai plăcute la gust, iar supa de văcuță face parte din această categorie.
Carnea se spală, se alege de pielițele și vițele nedorite și se pune la fiert cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Se completează cu apă caldă, când scade, la fiert.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie julienne, sau în ce formă doriți (oricum, mai mare). Se curăță și se spală ceapa și usturoiul, iar cartofii, după ce se curăță și se spală, se taie în cubulețe mici.
Frunzele de pătrunjel se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Când carnea a fiert (se verifică înțepând-o cu o furculiță) se strecoară și se lasă la răcorit, iar în zeama strecurată se pun la fiert, într-o oală curată: morcovii, pătrunjeii, țelina, ceapa, usturoiul și boabele de piper.
După ce s-a răcorit, carnea se alege, se taie în bucățele și se pune în oala în care fierb legumele, odată cu cartofii tăiați cubulețe. După câteva clocote, se scot ceapa și cățeii de usturoi, se verifică dacă sunt fierți cartofii și se condimentează cu sare și piper.
Se oprește focul de la aragaz, când se constată că au fiert cartofii, se presară pătrunjelul tăiat fin, se pune capacul peste oală și peste un sfert de oră, supa se poate servi.
1
Alegeți cartofi roz, pentru că sunt mai buni la fiert.
2
Strecurați bine fiertura de carne, pentru că o supă bună trebuie să fie limpede.
3
Scoateți ceapa și cățeii de usturoi din supă, odată ce au fiert. Dacă-i fierbeți prea mult, pot tulbura supa și nu au un gust plăcut.
4
Cartofii se adaugă ultimii la fiert, ca să nu se sfărâme, pentru că fierb cel mai repede.