Sushi este un fel de mâncare specific bucătăriei japoneze. Principalul ingredient este orezul (acrit cu oțet) combinat cu alte ingrediente, gătite sau in stare crudă si bineinteles cu peste.
Spalam 100g orez in apa rece, apoi il punem intr-o cratita impreuna cu 300 ml apa. Când clocoteste, il acoperim cu un capac, reducem flacara si-l lasam sa fiarba la foc mic circa 10 minute, apoi stingem focul si lasam orezul acoperit sa mai fiarba in aburi inca 10 minute. Intr-o cratita mica incalzim 2 linguri otet, in care am pus 1 lingurita zahar si putina sare; când zaharul s-a dizolvat complet, turnam otetul peste orezul fiert si amestecm bine. Il lasam la racit si apoi il impartim in trei parti.
Asezam o foaie de nori pe un suport pentru sushi si intindem pe ea o parte din orez, apoi asezam cateva fasii de morcov fiert, cateva de castravete si bucati de peste. Din loc in loc, peste peste, punem cateva picaturi de sos wasabi.
Rulam orezul si umplutura cu ajutorul materialului-suport. Repetam operatia cu celelalte foi de sushi. Cu lama umezita, a unui cutit foarte ascutit, taiem rulourile astfel formate in bucati . Servim cu wasabi si sos de soia, alaturi.
Pofta buna!