Tort in patru culori (cu ciocolata si sos de caramel)

de Dulceatadetrandafiri in Torturi, 27 Apr 2011 | 5361 vizualizari

 

Acesta a fost desertul de pe masa de Paste, insa daca doresti sa il decorezi altfel, se preteaza oricarui alt eveniment. Fiindca a trebuit sa calatoreasca niste sute de kilometri, l-am ornat in graba, chiar in noaptea de Inviere, atunci cand ne-am asezat cu totii la masa. Dar daca la capitolul estetica era loc de mai bine, mie una gustul mi-a placut tare mult. In plus, este satios si poti servi feliute subtiri, ies macar 12 portii.

Desi poate sa para migalos, chiar nu este, cu atat mai mult daca ai spatiu (tavi si cuptor incapator) sa coci doua forme in acelasi timp, practic injumatatesti timpul de coacere. Farmecul sectiunii este dat de dégradé-ul blaturilor. In principiu, si dupa coacere iti vei putea da seama de nuanta fiecaruia si le vei putea aranja dar nu te stresa daca le zapacesti, va arata frumos oricum.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru blaturile 1 si 4 (cel mai deschis la culoare si cel mai inchis la culoare)
  • 225 gr unt topit la bain-marie
  • 225 gr zahar fin
  • 175 gr faina
  • 85 gr nuci macinate
  • 2 lingurite praf de copt
  • 3 oua
  • 150 ml crema Quark
  • esenta de vanilie
  • 5 linguri pudra de cacao
  • Ingrediente pentru blaturile 2 si 3
  • 225 gr unt topit la bain-marie
  • 225 gr zahar brun
  • 175 gr faina
  • 85 gr migdale macinate
  • 2 lingurite praf de copt
  • 3 oua
  • 150 ml crema Quark
  • esenta de vanilie
  • 1 lingura pudra de cacao
  • Ingrediente pentru glazura:
  • 140 gr ciocolata neagra
  • 140 gr ciocolata cu tiramisu (am folosit Schogetten)
  • 300 ml smantana dulce
  • Ingrediente umplutura:
  • 360 gr dulceata de caise
  • 3 linguri pline cu sos de caramel
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort in patru culori (cu ciocolata si sos de caramel):

Cuptorul il preincalzesti la 170 de grade. Pe fundul a doua forme cu diametrul de 20 cm pui cate un cerc de hartie de copt iar peretii ii ungi cu putin unt si ii tapetezi cu faina. Cum spuneam, ideal este sa ai doua tavi, eu insa am avut una singura, antiaderenta, asa ca am facut rand pe rand fiecare blat.

Pentru blaturile 1 si 4 amesteci cu mixerul toate ingredientele, mai putin cacaua. Imparti compozitia in doua (inseamna cam 480 de gr fiecare jumatate de compozitie). O jumatate o torni ca atare in tava iar cealalta jumatate o amesteci cu cacaua si apoi o torni in cea de-a doua tava. Bagi ambele tavi la cuptor, pentru 20-25 min, apoi scoti blaturile si le lasi la racit pe un gratar.

In rastimpul asta, te ocupi de celelalte doua blaturi, urmand tot acesti pasi. Amesteci toate ingredientele mai putin cacaua. Imparti amestecul in doua, intr-o parte adaugi si cacaua si torni fiecare jumatate de compozitie in cate o tava. Pui la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 20-25 min si apoi lasi la racit pe un gratar.

Cand blaturile s-au racit, amesteci dulceata de caise cu caramelul si mixezi cu mixerul vertical sau cu blenderul pana obtii o pasta (dulceata are si pulpa de fruct care trebuie pasata). Imparti amestecul in trei si cu o treime ungi blatul cel mai deschis la culoare, suprapui blatul urmator ca nuanta, il ungi cu inca o treime de pasta, asezi blatul cu putina cacao (cel in care ai pus doar o lingura), ungi cu restul de pasta si pui si ultimul blat, cel mai inchis la culoare.

La foc mic pui toate ingredientele pentru glazura si ameteci pana se topeste ciocolata si se formeaza o crema uniforma ca textura si culoare. Tortul l-am pus pe un gratar, deasupra chiuvetei pentru a nu murdari cu ciocolata care s-ar fi putut scurge in "procesul glazurarii".

Lasi glazura 10 min sa se raceasca, cat sa fie manevrabila dar nu complet lichida. Cu ajutorul unei spatule , intinzi peste tort, insistand mai intai pe uniformizarea marginilor blatului, apoi treptat imbraci tot tortul in ciocolata. Lasi ciocolata sa se intareasca la temperatura camerei pentru a-si pastra luciul. Pofta buna!

 Nota: Inspirata (dar si modificata) din GoodFood.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort in patru culori (cu ciocolata si sos de caramel)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de ness