Tot rasfoind un Forum unde mai am eu retete am dat de acest minunat tort pe care l-am facut mai demult , dar vad ca nu l-am postat inca ...
Asa ca acum ia venit randul.
Blatul:
Se bat spuma albusurile cu apa si zaharul,se adauga galbenusurile si faina( amestecata cu praful de copt) in ploaie si se coace dupa metoda stiuta.
Crema:
Gelatina se pune la inmuiat in 150 ml. apa rece,cu o jumatate de ora inainte de a prepara crema .
Frisca se tine in frigider 2 ore .
Laptele se pune la fiert cu zaharul,galbenusurile si amidonul. Inainte se amesteca bine(laptele trebuie fiert atunci daca nu se taie crema).
Se lasa sa dea 3-4 clocote.Se ia crema de pe foc si se lasa 5 minute sa se raciasca dupa care se pune gelatina inmuiata.
Albusurile batute spuma se pun in crema imediat dupa gelatina si se amesteca usor pentru a ramane crema pufoasa.
Compozitia se lasa la racit pana ajunge la temperatura cmerei.
Frisca se bate spuma cu mixerul. Se foloseste 3/4 din frisca pentru crema .
In compozitie se adauga zaharul vanilat, stafidele inmuiate, fructele taiate cubulete( ananasul fara sucul din conserva).
Cantitatile folosite pt crema se pot micsora sau mari in functie de marimea tortului.
Asamblarea:
In oala in care va fi inchegat,se imbraca fundul si marginile cu folie.
Primul va fi un blat(blaturile se siropeaza cu siropul de ananas) peste care se pune jumatatea de crema,al doilea blat , crema ramasa si peste crema se pune al 3 blat.
Oala se lasa la congelator de seara pana dimineata.
Dupa inchegare, oala se rastoarna pe platou,se curata de folie si se incepe ornatul dupa imaginatia fiecareia, cu frisca si cu fructe.
Este un tort delicios , mai ales pentru zilele fierbinti de afara.
Incercati-l si nu veti regreta.
Pofta mare !
1
Tava in care se coc blaturile sa aiba aceiasi dimensiune cu vasul in care se va inchega.
2
Blaturile se insiropeaza cu siropul din cutia cu ananas.