publicat la 05.01.2019
publicat la 05.01.2019
publicat la 02.01.2019
Măcar azi ar fi bine să faci o pauză din consultarea asiduă a anunţurilor matrimoniale. Cel puţin încetează să le mai cauţi în revista “Zootehnia modernă”.
Bucataras.ro
[email protected]
Crema de branza cu chimen
Branza telemea se da pe razatoarea mica, intr-un bol. Peste ea se adauga untul , smantana si se omogenizeaza usor. Dupa preferinta, in functie de cum dorim sa iasa crema de moale se mai poate adauga smantana.Mai intai cu lingura de lemn, dupa care se poate amesteca cu un tel pentru a face crema...
Cremsnit cu foietaj de casa
Foile: Din 350 g faina, apa, un praf de sare si 4 linguri ulei am facut un aluat. Din unt ( adus la temeperatura camerei), 6 linguri faina am facut un alt aluat. Primul aluat l-am impartit in doua ca si aluatul cu unt. Se ia prima jumatate din aluat si se unde cu o...
Prajitura marmorata cu nuci si fructe
Untul se aduce la temperatura camerei. Ouale se bat intregi cu zaharul si un praf de sare pana ajunge la o spuma consistenta. Se adauga laptele si se mixeaza. Peste acestea se adauga zahar vanilat si untul putin cate putin. Se mixeaza. Desi lasa impresia ca, compozitia s-a taiat, nu este asa. Se...
Praz cu masline
Prazul se curata, se spala, se portioneaza. Morcovul se curata, spala si se da pe razatoarea mare. Se pune uleiul la incins. Se pune morcovul ras, cand se mai inmoaie se adauga si prazul si se lasa impreuna cca 5 minute. Paralel maslinele se pun la fiert 3 minute in apa clocotita. Cand...
Prajitura cu foi si crema caramel ( de post)
Foile: se amesteca ingredientele de mai sus, se omogenizeaza bine si se da la rece. Ies 5 foi. Eu am folosit 3 pentru prajitura de fata si doua pentru alta placinta. Aluatul se imparte in trei, se suceste pe rand cu sucitorul si se fac foi care se coc pe dosul tavii, maximum 5-7...
Placinta cu mere si stafide ( de post)
Aluatul: Se amesteca apa si aluatul cu praful se sare, intr-un bol. Se amesteca pana Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se amesteca la inceput cu telul si pe urma cu mana. Trebuie sa iasa un aluat sa se intinsa cu sucitorul. Umplutura. Merele se spala, se curata de coaja....
Lipii ( de post)
Din ingredientele de mai sus se face un alut potrivit de tare, nelipicios. Adica punem faina cu praful de copt. In interior facem un caus in care punem apa. Amestecam pana la omogenizare. In timpul framantarii incorporam uleiul. Se portioneaza ( ies cam 8 lipii) , intindem fiecare lipie cu...
Bors de legume (de post)
Cartofii se curata, se spala, se portioneaza. Pastarnacul, salata, prazul, morcovul, telina, ardeiul, ceapa verde, se curata, se spala si se toaca. Se pune apa cu sare la fiert. Cand este gata se pun cartofii. Paralel, intr-o tigaie se pune ulei la incins, se pun legumele de mai sus taiate...
Salata de sfecla rosie
Sfecla se prepara in doua moduri: coapta in cuptor sau fiarta. Eu am curatat-o si am fiert-o. Dupa aceea am dat sfecla pe razatoare. Am potrivit gustul cu sare si piper dupa gust. Am amestecat uleiul cu zeama de lamaie si am adaugat peste sfecla. Se amesteca bine. Se serveste ca atare...
Negresa cu glazura de cafea si ciocolata
Nucile le-am prajit si le-am pisat bine. Stafidele de pun la inmuiat. Untul, cicolata si laptele se pun pe foc la baie de aburi. Cand se topesc se dau de-o parte. Se adauga cacaoa si zaharul amestecate. Se omogenizeaza bine si se pun la foc din nou. Cand au dat in primul...
Glazura de cafea
Zaharul se pune pe foc la topit. Cand s-a caramelizat se pune cafeaua si se lasa pe foc pana se topeste zaharul. Daca se ridica, cafeaua, tragem cratita de pe foc si o repunem a doua oara. Se adauga laptele. Se lasa la fiert impreuna cu zaharul si cafeaua. Amidonul dizolvat se pune...
Pere in aspic
Perele au fost spalate, curatate si taiate cubulete. Eu le-am lasat si coaja. Intr-o cratita am pus untul. Peste unt, perele, le-am calit pret de 5 minute. Am adaugat siropul de zahar, vanilia si alcoolul. Le-am lasat sa fiarba pana ce perele s-au inmuiat ( perele mele au fost mai tari si...
Ciocolata de casa
Zaharul si apa au fost puse pe foc. Le-am lasat pana s-au legat intr-un sirop. Nu l-am vrut foarte consistent pentru ca am vrut ciocolata la boluri. Peste sirop am adaugat partea uscata ( lapte praf si cacao), am amestecat bine, am mai pus pe foc cateva minute. La final am adaugat...
Pilaf de orez cu pui si praz
Carnea de pui se spala, se portioneaza si se pune la scurs. Legumele se curata, se spala si se toaca. Carnea se da cu sare si piper. Se pune intr-o cratita ulei la incins. Se pune carnea si se rumeneste pe toate partile. Se adauga legumele. Se lasa pret de 5 minute sa ia ulei incins. Se adauga...
Ficat de porc fiert in vin
Ficatul se spala, se portioneaza. Se pune la scurs. Se da cu sare si piper. Se pune uleiul la incins. Cand este gata se adauga ficatul. Se pune un capac si lasam ficatul in ulei incins pana se rumeneste putin pe toate partile. Dupa care, punem vinul. Il lasam sa fiarba la foc domol...
Cartofi cu pui si bacon la cuptor
Cartofii se curata, se spala si portioneaza si se pun la fiert in apa cu sare. Carnea de pui, se spala si se pune la fiert in apa cu sare. Din cand in cand se ia spuma. Ceapa se curata si se toaca marunt. Se trage la tigaie in 30 ml ulei incins impreuna cu baconul. Cand cartofii sunt gata, se...
Cartofi la cuptor cu ardei copti
Cartofii se curata, se spala si se taie. Se pun la fiert in apa cu sare. Cand sunt gata se pun la scurs intr-o strecuratoare si se dau putin sub jet de apa. Separat intr-o tigaie, se pune ulei la incins in care adauga, ceapa taiata putin mai mare, si ardeiul copt. Se adauga sare dupa gust....
Ciorba de fasole boabe
Fasolea se lasa la umflat in apa fiebinte. Cand vedem ca a capatat volum, schimbam apa si o punem la fiert cu o lingurita de bicarbonat. Legumele le curatam, spalam si portionam. Cand apa incepe sa clocoteasca si observam ca fasolea s-a fiert aruncam apa si punem fasolea la fiert in apa...
Perisoare in sos de rosii
Carnea se amesteca cu ceapa taiata marunt, orezul, sare, piper, verdeata si ouale. Se amesteca bine. Intr-o cratita se pune la foc apa. Cand aceasta a inceput sa fiarba se pune pun praf se sare si se pun perisoarele la fiert. Cand sunt gata, se scot intr-o strecuratoare. Le-am dat sub un...
Snitele din piept de pui
Carnea se spala, se portioneaza. Se pune la scurs. Cu un ciocan, batem snitelele bine. Le ,, tratam" cu sare si piper. Se dau bucatile de carne prin faina, ou, snitel ( eu am respectat aceasta ordine) si se pun la prajit in baie de ulei incinsa. Se scot pe servetele pe o farfurie. Se...
Oua in cuib de mamaliga
Se pune apa la fiert cu sare. Cand da in clocot se face un terci din malai care se lasa sa fiarba. Dupa care putin cate putin se adauga malaiul, se amesteca pana ne iese o mamaliga buna, nu vartoasa. Se adauga untul. Se rastoarna intr-un bol. Peste mamaliga se adauga branza si se...
Prajitura cu prune si nuci
Blatul: untul cu zaharul se freaca pana devine o crema, adaugam ouale si amestecam. Punem faina si omogenizam. Adaugam apa si amestecam. Adaugam parful de copt si zaharul vanilat. Va rezulta un aluat, pe care-l punem intr-o tava de yenna tapetata cu faina, si poate fi intins cu...
Gustare calda cu ton
Painea se trece prin smantana ( care poate fi diluata cu lapte dulce, eu am lasat-o asa) si aseaza in tava unsa cu ulei. Peste smantana ramasa se pun cele 2 oua,sare piper, se bat bine. Legumele se spala. Peste feliile de paine am pus tonul , scurs putin. Apoi adaugam legumele taiate. Se da la...
Prajitura cu piersici si crumble
Untul se freaca bine cu zaharul pana rezulta o crema. Peste acesta se pun ouale, se amesteca. Se adauga apa minerala, vanilia, se amesteca, si la final faina. Rezulta un aluat care nu curge si poate fi intins si cu mana ( oleaca lipicios). Din acest aluat am oprit o bucata ( marimea unei...
Gogonele in otet
Toate ingredientele se spala, se curata, se pun la scurs. Morcovul il taiem betisoare si telina o taiem rondele. Pregatim usturoiul, aducem aproape semintele de mustar si piper si dafinul ( frunzele, nu pomul:) ).Pregatim borcanele ( spalate, uscate) si purcedem la asearea celor de...
Nectar de piersici
Pierisicile se spala si se curata de samburi. Se pun intr-un vas la fiert cu 750 g zahar si 3 cani de apa. Se lasa la fiert cam 30-45 minute cat sa fie pulpa patrunsa. Se lasa la racit. Continutul se trece prin blender si pe urma prin strecuratoare cu telul. Peste acest continut se mai pune...
Gogosari in otet ( la rece)
Gogosarii se spala, se curata de cotoare si de alte parti vatamate si se pun intr-un vas mai mare ( in cazul meu, o cratita mare). Din sare si zahar se face un amestec in uscat si se pune peste gogosari. Se amesteca sa fie cuprins tot gogosarul. Se lasa 24 ore. Intre timp gogosarii isi vor...
Gogosari in pasta de rosii
Din pasta de rosii, ulei, apa, otet, sare, piper, zahar, foi dafin se face o compozitie care se pune pe foc. Cand se incalzeste se adauga gogosarul taiat fasii si se lasa la fiert. Se fierbe pana cand ardeiul incepe sa fie ,, inghitit" de compozitia de pasta de rosii. Cand totul este gata se...
Bomboane de biscuiti cu glazura de ciocolata
Stafidele se pun la inmuiat in sirop, alcool etc, dupa preferinta.Biscuitii se faramiteaza si se pun intr-un bol. Peste ei se adauga stafidele, caisele confiate taiate bucati mici, rahatul taiat cuburi.Intr-un ibric se face o compozitie din apa, zahar, cacao, esenta de rom. La final se pune...
Legume la cuptor
Cartofii, morcovii se curata, se spala si se portioneaza. ceapa se curata, se spala si taie solzisori mai mari, usturoiul se iate feliute, dupa ce a fost curatat. Vanata se curata de coaja, se taie rondele, se sareza si se da de-o parte timp de 10 minute. Rosiile se spala si se taie rondele sau...