Dragilor, a venit toamna peste noi! Frumos constata Radu Anton Roman: "orice gospodina geto-latina prevazatoare muta în octombrie-noiembrie, o micã toamnã în camari: murãturi, „zacusti“, vinete tocate-n ulei, zarzavat si verdeturi în sare sau otet si altele, destule. De aici nu pot lipsi ardeii de umplut". Au trecut multi ani de cand nu am mai pus astfel de ardei, dar am prins super-oferta la supermarket la aceste legume si m-a apucat nostalgia pentru ca mama o facea negresit an de an, era delicatesa in neamul muraturilor. Eu o voi prepara asa cum o facea mama (am imbunatatit insa metoda de conservare), pentru a regasi gustul copilariei dar va dau si un tips ca sa nu aveti probleme sa se fleosteasca peste iarna, desigur, fara a pune conservant.
Saramura:
Incepem prin a toca varza. Punem robotul la treaba. Eu nu tai cu razatoarea cu perforatii ca pentru morcovi (se rad prea mici), ci pentru feliat.
Se colecteaza intr-un castron mare si se freaca cu 1 lingura de sare pana se inmoaie ca sa o putem indesa compact in ardei.
Se spala ardeii, se scot cotoarele si vinisoarele. In varf se taie un capacel doar pe jumatate (cat mai mic) atata cat sa permita sa circule saramura si este de ajutor atunci cand ii scoatem sa-i mancam, ca se scurge pe acolo zeama care nu ne trebuie.
Unii ii mai freaca cu sare la interior. Nu este nevoie, conservam altfel mai sigur (voi explica la final).
Se rad 2/3 din morcovi la robot pe razatoarea cu orificii pentru taiat morcov. Restul se vor taia pe lung in 4 sau 6 (depinde de grosimea lor) ca sa fie pusi printre ardei.
Umplem ardeii cu amestecul de varza, morcov si un pic de sare, fara nimic altceva.
Pe fundul borcanului se pun cateva boabe de piper, putine boabe de mustar, plus 1 frunza de dafin.
Ii asezam in borcan cu gura in sus.
La fiecare strat de ardei inseram pe langa peretii borcanului morcovi taiati pe lung in 4 sau 6, depinde de marime, mai rarut fasii de hrean si cate 1 catel de usuroi (3 bucati/borcan mare).
In gura borcanului mai punem cateva boabe de piper, 1 frunza dafin si baghete de hrean in crucis.
Saramura: Se fierb 4 l de apa cu sare 1/1 (1 lingura sare la 1 litru apa) timp de 5 minute. Se toarna fierbinte peste ardei.
Se pune capacul si se lasa asa pentru o zi. A doua zi, se scurge saramura intr-o oala si se mai fierbe iar, completand cu apa si sare ceea ce s-a evaporat. Se toarna inapoi fierbinte. Se insurubeaza capacul si se mai lasa o zi. Iar scurgem saramura intr-o oala si o mai dam cateva clocote.
Se toarna inapoi fierbinte, completand la fierbere cu apa si sare ceea ce s-a evaporat.
Timp de aproximativ 5 zile vom sta cu ochii pe borcane pentru ca se produce procesul de fermentatie. Vom continua sa scoatem saramura de mai multe ori pe zi ca sa se vanture si s-o punem la loc pana termina cu fermentatul (cam 5 zile).
Se capacesc definitiv si se depoziteaza in camara. Iarna eu ii scot in balconul inchis unde e mai rece. La mine nu ingheata.
Urez sa va stea bine muraturile peste iarna!
1
Cui ii place poate sa faca umplutura jumatate si cu varza rosie.
2
Eu nu am pus marar pentru ca nu agreem gustul, izul amarui.
3
Pentru saramura, proportia de apa/sare este de 1/1.
4
Ca sa nu crape borcanul, se inveleste intr-un prosop ud atunci cand turnam saramura fierbinte. Mama punea doua cutite uscate sub fundul borcanului, dar mai sigur e cu prosopul ud.
5
Nu tai morcovii odata cu varza pentru ca nu am vrut sa-i frec impreuna cu sare, deoarece isi schimba varza culoarea in portocaliu si mie imi place contrastul.
6
Se refierbe saramura a doua si a treiaa zi, ca sa nu se fleosteasca peste iarna.