Ceafa de porc la grătar este preparatul preferat al soțului. I-am adăugat o garnitură mai specială, mai puțin comună precum cartofii (piure, sau prăjiiți) si anume un piure de broccoli în cașcaval, așa că până la urmă am avut în farfurii o mâncare tare bună și cu aspect festiv.
Carnea se spală, se lasă să se scurgă bine de apă și să se usuce, după care se condimentează pe ambele fețe cu: sare, piper, boia de ardei dulce și pudră de usturoi. În cazul în care feliile de ceafă sunt prea groase, se vor bate puțin cu ciocanul de carne.
Se lasă să se pătrundă de condimente timp de 25-30 de minute, după care se pune pe grătarul încins, mai întâi acoperit cu capacul, pentru o mai bună preparare.
Se lasă pe grătar până ce se pătrunde și capătă aspectul dorit, pe ambele fețe.
Între timp se prepară garnitura. Căpățâna de broccoli se deface în buchețele, care se spală sub jet de apă rece.
Se pune o oală cu apă cu sare la fiert și se adaugă buchețelele de broccoli pentru 5-7 minute. După acest interval de timp, se strecoară apa și se lasă buchețelele de broccoli să se răcorească. Apoi se mixează, se adaugă untul, sarea și piperul (după gust) și se mai mixează 1 minut, pentru omogenizare.
Se pune felia de cașcaval pe farfuria de servit, iar la capătul ei se pun două linguri de piure de broccoli. Se rulează felia de cașcaval cu piureul la interior și alături se pune ceafa de porc gata preparată la grătar.
Se ornează cu felii de roșii, frunze de pătrunjel (sau ce se dorește) și se servește imediat.
1
Carnea trebuie neapărat spălată, pentru igienizare.
2
Dacă feliile de ceafă de porc sunt prea groase, este bine să le bateți puțin cu ciocanul de carne.
3
Puteți adăuga și alte condimente, care vă plac.
4
Cine vrea, poate ține carnea la marinat cel puțin o oră, dar ea va căpăta mai mult gustul condimentelor, iar cel natural, al ei, se va estompa.
5
Dacă grătarul are capac, este bine să-l utilizați, într-o primă etapă a preparării, ca să vă asigurați că ceafa se va pătrunde și va deveni fragedă, nu se va usca. Este bine ca ea să rămână puțin suculentă și fragedă.
6
Pentru garnitură, nu fierbeți broccoli mai mult timp, ca să nu se înmoaie prea tare și să aibă o consistență apoasă.
7
Puteți servi piureul de broccoli și separat, fără a fi rulat în cașcaval, dar așa este mai aspectuos și mai rafinat.