Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa

de COSTEO in Peste, 28 Apr 2013 | 24040 vizualizari

 

Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa este un preparat traditional romanesc, care combina simplitatea si gustul autentic al ingredientelor locale. Acest fel de mancare este adesea asociat cu mesele in familie si cu traditiile culinare de pe malul Dunarii sau de pe litoralul Marii Negre, unde pestele proaspat este la mare pret. Textura crocanta a pestelui prajit, combinata cu mamaliga cremoasa si aroma intensa a mujdeiului de usturoi, creeaza o experienta culinara memorabila. Reteta este apreciata nu doar pentru gustul sau delicios, dar si pentru simplitatea si rapiditatea cu care poate fi preparata, fiind perfecta pentru o masa de weekend sau pentru orice ocazie in care doriti sa savurati un preparat traditional, plin de savoare.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa
  • 1 kg peste
  • sare
  • boia ardei(optional)
  • 300 g malai
  • ulei pt prajit

pentru mamaliguta

  • 400-500 g malai
  • 1,5 l apa
  • 1/2 lingura sare

pentru mujdei de usturoi

  • 2 capatani usturoi
  • sare
  • lamaie
  • ulei
  • bulion sau vin rosu(optional)
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa:

Cum se prepara Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa

Pestele

Pestele se curata de solzi,aripioare si intestine,se decapiteaza,se spala,se portioneaza si se sareaza.Faina cernuta se amesteca (facultativ) cu boia de ardei.

Se tavaleste pestele prin faina,apoi se introduce in uleiul infierbantat pentru prajire.

Lasam pestele sa se prajeasca pe ambele parti,dupa prajire scoatem pestele pe servetel de hartie pentru a se scurge de surplusul de ulei.

Mamaliguta

Se pune ceaunul pe foc cu apa rece.Cand apa se infierbanta punem sare si se presara putin malai.Punem un pumn de malai atunci cand apa da in clocot.

Lasam sa fiarba la foc bun cam 10 minute,apoi se da cu facaletul de cateva ori  pana la fundul ceaunului ca sa nu se prinda malaiul.

Se lasa sa mai fiarba putin si apoi se ia la mestecat ,pastrand tot timpul focul potrivit.

Se amesteca bine apasat in pereti ceaunului,in caz ca mamaliga iese prea moale se mai presara niste malai si amestecam pana cand se desprinde usor de pe facalet.

Se uda o lingura cu apa fierbinte se rade cu ea facaletul si tasam mamaliga,apasand de jur imprejur fara ca sa o apasam la mijloc,astfel nu va iesi pufoasa.

Mai lasam putin pe foc,dupa care o rasturnam pe un fund de lemn,apucand ceaunul cu ambele maini si scuturam de cateva ori in laturi si o data in sus.

Se taie cu sfoara sau cu o lingura de lemn dupa placul fiecaruia.

Mujdei de usturoi

Usturoiul se piseaza marunt sau se striveste,apoi punem sare si ulei si frecam pana devine ca o pasta cremoasa ,in timp ce frecam usturoiul mai adaugam si putina zeama de lamaie.

Recomandam si chefal cu sos de lamaie, chefal la gratar sau macrou la cuptor.

 

 

TIPS-URI

1

La usturoi putem adauga la urma o lingurita bulion (vin rosu)

2

Usturoiul se mai poate face cu patrunjel verde tocat marunt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, reteta simpla si gustoasa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pastrav prajit cu mujdei