Ciorba cu ciuperci pleurotus si smantana
Zilele trecute am văzut într-un supermarket niște ciuperci pleurotus foarte frumoase și fragede, așa că m-am hotărât să fac o ciorbiță, cum n-am mai făcut până acum. Nu este o ciorbă falsă de burtă, pentru că nu am folosit unele ingrediente de rigoare, dar tot a ieșit foarte gustoasă și mă bucur mult că am avut această idee.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță.
Cum se prepara reteta Ciorba cu ciuperci pleurotus si smantana
Se curăță cepele și cățeii de usturoi, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie cubulețe și se călesc în tigaie, cu ceapa și usturoiul.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc, de asemenea, cu celelalte legume, la foc mic.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se dau pe răzătoarea mare și apoi se călesc în tigaie, la foc mic, peste celelalte legume, până ce se înmoaie.
Între timp se pune o oală cu 3 litri de apă rece la fiert și când legumele sunt bine pătrunse se adaugă în oală, să fiarbă, la foc mediu.
Cât timp legumele fierb se pregătesc ciupercile. Se spală bine în câteva ape și apoi se taie fâșii, atât pălăriuțele, cât și piciorușele și se adaugă în oala cu legume, după ce au fiert două-trei clocote.
Se mai lasă ciorba la fiert încă două-trei clocote și între timp se alege, se spală și se toacă fin frunzele de pătrunjel.
Se amestecă smântâna cu două gălbenușuri și apoi se adaugă în această compoziție câte un polonic din ciorba care fierbe, până ce ajunge la temperatura din oală.
Când smântâna cu gălbenușurile au ajuns să aibă cam aceeași temperatură ca ciorba, se toarnă în oală și se mai lasă să fiarbă, dar la foc moderat, pentru încă 5-6 minute.
Se condimentează cu sare și piper, după gust și după încă 2-3 minute se ia oala de pe aragaz.
Se presară pătrunjel tocat și se acoperă oala cu un capac, iar după 10-15 minute de ”odihnă”, ciorbița se poate servi.
Incercati si pleurotus pane sau tocanita de ciuperci pleurotus.
1
Nu căliți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să capete un gust amar.
2
După ce căliți toate legumele, lăsați-le să fiarbă două-trei clocote înainte de a adăuga ciupercile tăiate fâșii.
3
Ciupercile se adaugă la sfârșit, pentru că fierb mai repede.
4
Pentru ca smântâna să nu se brânzească, adăugați în ea, puțin câte puțin, ciorbă fierbinte, până ce ajunge să aibă cam aceeași temperatură ca cea din oală. Apoi adăugați-o în oală și fierbeți ciorba la foc moderat.
5
Presărați pătrunjelul tocat la sfârșit, după ce ați oprit focul de la aragaz.