Cozonac cu mac, nuca si rahat

de Constelatialeu in Dulciuri, 6 Ian 2015 | 8889 vizualizari

 

Tot experimentez retete de cozonac,de data asta am poposit la Timea si m-am inspirat......niste pufosenii grase, binenteles ca eu n-am rabdare sa se raceasca, rup din el cat e cald....am facut cantitate dubla,ca mai si dau din el....

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 2 kg faina titan pentru cozonac
  • 8 oua
  • 300 ml ulei ( am folosit ulei de palmier)
  • 1.100 l lapte
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 400 g zahar
  • coaja de la o portocala mare
  • 150 g stafide aurii
  • Umplutura
  • 100 g albusuri ( am avut la congelator)
  • 10 linguri zahar
  • 40 g cacao
  • 150 g nuca macinata
  • 100 g mac
  • 100 g sos ciocolata ( am avut ramas de la o prajitura)
  • 600 g rahat colorat
  • Pentru uns
  • 2 oua
  • zahar brun
  • mac
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu mac, nuca si rahat:

Mai intai pregatim maiaua,drojdia cu o lingurita de zahar si 100 ml lapte caldut o amestecam si o lasam sa creasca cca 10-15 min. Intr-un castron mare cernem faina  si facem o adancitura in mijloc.Separat mixam ouale cu zaharul,apoi le turnam in mijlocul fainii,daugam si maiaua crescuta si incepem sa omogenizam,turnand laptele caldut,putin cate putin.Uleiul de palmier il incalzim,deoarece este solid.Peste aluat adaugam stafidele si le incoropram,apoi uleiul caldut.Framantam pana obtinem un aluat cere nu se mai lipeste de maini.Continuam sa framantam cca 30 min,apoi lasam aluatul la crescut cca 2 ore.

Intre timp pregatim umplutura.Albusul cu un praf de sare il mixam,dar nu pana la consistenta bezelei,adaugam zaharul,mai mixam putin ,apoi adaugam nuca,macul ,cacaoa si amestecam,la final punem sosul de ciocolata.Separat taiem rahatul bucatele mici.

Dupa ce a crescut aluatul il impartim in patru parti egale.Apoi fiecare parte in doua,intindem fiecare bucata,punem umplutura si rahat si forman un sul pe care-l rasucim,procedam la fel si cu bucata a doua,apoi impletim cele doua bucati si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.La fel procedam si cu restul de aluat.Obtinem 4 cozonaci,eu unul l-am facut spirala si l-am pus in tava de tort.Batem 2 oua foarte bine si ungem fiecare cozonac in parte apoi presaram zahar brun si mac si mai lasam sa creasca cca 20 min.

Se dau la cuptorul preincalzit,la foc mediu cca 40 min,se face testul scobitorii.Daca sunteti ca mine  pofticiosi si va place cozonacul cald,rupeti din el nu taiati cu cutitul....

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu mac, nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

pe 23.06 la 09:34

Amorul fructelor de-o vara - Reteta unui desert delicios

pe 21.06 la 18:31

Brownie cu căpșuni - Deliciul suprem cu ciocolată și fructe

pe 20.06 la 17:21

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Fursecuri cu scortisoara