De mult mă gândeam la acești brăduți și ar fi trebuit să-i fac de Crăciun, dar cum atunci nu am făcut rulouri (cornete) mi-am zis că nu merită să fac alaut pentru unul-doi brăduți...
Eu zic că sunt creația mea, pentru că nu am mai văzut brăduți similari. Drept e că nu consult chiar toate revistele de specialitate, așa că dacă cineva a văzut în Practic, sau pe net, sau în altă parte, creații similare, aș fi încântată să aflu. Pentru comparație, poate mai e loc pentru perfecționare, mai ales că îmi place să mă joc și să inventez în bucătărie.
Ingredientele sunt nu numai pentru doi brăduți (unul mare și unul mic) ci și pentru 30 de rulouri de umplut cu cremă. Așa că mi-e destul de greu să precizez porțiile și cantitățile exacte de ingrediente, numai pentru brăduți. Așadar, la porții voi nota 30+2.
Se face un aluat fraged și elastic, care se ține la frigider să se întărească, timp de 2 ore.
https://www.bucataras.ro/retete/rulouri-cu-crema-de-vanilie-85294.html
Pentru brăduți trebuie făcute mai întâi șabloanele, din carton, lipit cu scotch și acoperit cu folie de aluminiu.
Se ia din aluat aproximativ 1/4 (în funcție și de dimensiunea brăduților) și se fac două fâșii subțiri, foarte lungi, tăiate cu dispozitivul special. Fiecare brăduț se realizează prin rularea unei fâșii, fără să se suprapună, începând din vârful bradului, până la bază.
Într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt se pun brăduții, la verticală și se dau la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Când brăduții s-au rumenit în vârf, se așează la orizontală, ca să nu se ardă și ca să se rumenească peste tot.
Când sunt gata, se scot din cuptor și se lasă să se răcorească pe șabloane (care fiind argintii, le dau un aspect frumos) și ca să nu se desfacă spiralele.
Brăduții nu se scot de pe șabloane nici după ce s-au răcorit pentru că așa își păstrează forma și sunt mai aspectuoși. Se ung cu miere de albine și se decorează cu ornamente și cu nucă de cocos răzuită. Puși pe o farfurioară cu nucă de cocos, care simbolizează zăpada, brăduții dulci înveselesc masa festivă de Crăciun sau de Revelion.
Spiralele se mănâncă înmuiate în cremă (de vanilie, lămâie, ciocolată) sau în frișcă.
1
Faceți fâșiile subțiri și suficient de lungi (1,5-2m) ca să nu le înnădiți.
2
Nu suprapuneți spiralele. Lăsați un spațiu între spirale, ca să se vadă staniolul.
3
Dacă veți suprapune spiralele, s-ar putea ca brăduții să nu se mai desfacă în părțile componente, dar nu vor mai avea același aspect strălucitor.
4
Manevrați cu grijă brăduții, cât timp sunt calzi, pentru că se pot strica.