Am facut un inventar prin frigider si cu ce am gasit, am incropit o prajiturica tare buna si de sezon. Albusurile le aveam in congelator si le tot mutam dintr-un loc in altul, mai aveam in galetusa putina branza cremoasa, am oprit cca 400 g zmeura de la prepararea gemului, acu' vreo 2 zile si am zis ca trebuie facut loc prin frigider. :D Nu l-am facut degeaba. :)))
Pt. blat:
Pt. crema de branza:
Pt. jeleul de zmeura:
Blatul: Albusurile se scot de la congelator inainte cu o zi pentru a se putea dezgheta. Se presara un praf de sare si se mixeaza. Se adauga treptat zaharul si se continua mixarea pana se obtine o crema densa, tare. Separat se amesteca faina alba cu migdalele macinate si praful de copt. Se toarna in 2-3 reprize si se amesteca prin invaluire pana la incorporare. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 25-30 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca putin dupa care se pune pe un gratar, se indeparteaza hartie de copt si se lasa sa se raceasca complet. Intre timp se prepara jeleul de zmeura.
Jeleul de zmeura: Intr-o craticioara se pune zmeura impreuna cu zaharul si apa. Se lasa sa fiarba pentru 5 minute. Se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca apoi se da zmeura prin sita pentru a indeparta semintele. Se pune jeleul obtinut intr-o craticioara, se adauga frunza de menta si se lasa sa mai fiarba putin. Se mai adauga zahar daca este nevoie. Se ia de pe foc si se lasa la racit.
Gelatina se pune la hidratat in cei 100 ml apa. Dupa ce s-a hidratat, se toarna peste jeleul care este partial racit (sa nu fie foarte fierbinte) si se amesteca bine pentru a se dizolva bine gelatina. Se lasa sa se raceasca pana incepe sa se inchege usor.
Crema de branza: Se mixeaza branza cu zaharul pudra si esenta de vanilie.
Separat se mixeaza frisca lichida cu smantana pentru frisca, impreuna cu cele 2 lg de zahar pudra pana se intareste. Se amesteca cu crema de branza, folosind o spatula. Din frisca se pastreaza cateva linguri pentru ornat.
Se unge blatul bine racit cu crema de branza. Se niveleaza frumos si se da la rece.
Dupa ce s-a racit si a inceput usor sa se inchege gelatina, se scoate prajitura de la rece si se toarna deasupra, niveland repede si cu grija. Se da din nou prajitura la rece pana a doua zi. Se orneaza cu moatze din frisca ramasa si zmeura proaspata. Se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!
1
Tava folosita are dimensiunea de 20x30 cm, dar se putea folosi si putin mai mare, de 22x33 cm.
2
Daca doriti, puteti insiropa blatul, eu nu am facut-o.