Friptura de miel, la cuptor.

de vasimur in Oaie, 27 Apr 2019 | 5511 vizualizari

 

A intrat deja în tradiție ca friptura de miel să nu lipsească de pe masa festivă din duminica Paștelui. Dar o puteți prepara oricând, nu numai cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Este un deliciu dacă frăgezim și aromăm carnea, înainte de a o găti. Acest lucru se realizează prin marinare, folosind un baiț din mai multe mirodenii, ceapă și usturoi verde precum și lichide acidulate. Pentru miel, eu folosesc o marinadă, adaptată gusturilor mele.

 

INGREDIENTE

  • Jumătate de miel (cca 4 kg)
  • piper boabe pentru împănat carnea
  • 4-5 căței de usturoi pentru împănat carnea
  • Ingrediente pentru marinadă:
  • 2-3 lingurițe de chimen uscat
  • 2-3 lingurițe de cimbru uscat și/sau verde
  • 2-3 lingurițe de rozmarin uscat și/sau verde
  • 2-3 lingurițe de oregano uscat și/sau verde
  • piper măcinat, după gust
  • sare, după gust
  • 1-2 frunze de dafin
  • 150-200 ml ulei de măsline (sau de floarea soarelui)
  • 2-3 linguri de oțet balsamic (sau de mere)
  • 4-5 căței de usturoi pentru baiț
  • 1-2 legături de ceapă verde (opțional)
  • 1-2 legături de usturoi verde (opțional)
  • 2-3 crenguțe de leuștean (opțional)
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Friptura de miel, la cuptor.:

Pregătire carne de miel: Spălăm foarte bine carnea, din mai multe ape. Separăm pulpa de restul cărnii iar cu un cuțit ascuțit, îndepărtăm pielițele mai groase și grăsimea în exces. Nu îndepărtăm chiar toată grăsimea deoarece aceasta dă o savoare excelentă preparatului! Eu obișnuiesc să porționez pulpa în 3-4 bucăți ca să fie mai ușor de manevrat, în tavă! Crestăm pulpa pe alocuri, folosind vârful cuțitului. Aceste alveole le umplem cu boabe de piper și jumătăți de căței de usturoi. Crestăturile vor permite să pătrundă mai bine în carne, aromele din baiț. Procedăm la fel și cu restul cărnii.

Pregătire marinadă (baiț): Spălăm ceapa verde și usturoiul verde și le tocăm mărunt. La fel procedăm și cu cimbrul, rozmarinul și oregano, dacă le avem și în stare proaspătă. Într-un castron de plastic (sticlă sau ceramică), amestecăm bine toate ingredientele pentru baiț, până ce obinem o compoziție omogenă. Ungem fiecare bucată de carne cu marinadă și o așezăm într-un vas cu pereții mai înalți. Adăugăm restul de baiț, peste carne. La nevoie turnăm și puțină apă, doar cât să acopere carnea. Acoperim cu un capac și lăsăm la frigider minim 2-3 zile, dar nu mai mult de 6 zile, ca să se macereze carnea! Pentru fripturile de miel mai mici, timpul de marinare poate să fie mai scurt, de doar 1-2 zile.

Observație: Eu obișnuiesc să procedez în felul următor, la marinarea cărnii de miel. După ce împănez carnea, o pudrez bine cu toate ingredientele. O așez într-o oală încăpătoare, cu pereții mai înalți. Deasupra presar ceapa verde, usturoiul verde, cimbrul, rozmarinul și oregano tocate mărunt. Pun și 4-5 căței de usturoi tăiați rondele. Stropesc bine cu ulei și oțet balsamic iar la final mai adaug apă doar cât să acopere carnea. Deasupra pun o farfurie ca să împiedice carnea să iasă din baiț. Acopăr cu un capac și las la frigider minim 2-3 zile (carnea va căpăta o aromă puternică, doar după câteva zile!). După 1-2 zile întorc carnea ca să se marineze uniform pe toate părțile. Vom constata că deja aromele sunt puse în valoare și miroase demențial de la marinadă!

Preparare carne de miel, la cuptor:

De obicei pregătim mielul chiar în duminica Paștelui, ca să fie proaspăt. La nevoie însă, putem s-o facem și cu 1-2 zile mai devreme. Punem carnea într-o tavă împreună cu o parte din zeama în care a stat la fezandat (cam jumătate din sos). Punem tava în cuptorul preîncălzit la aproximativ 150-160 grade și ținem la cuptor aproximativ 3 ore. Periodic turnăm sos peste carne, cu o lingură, ca să nu se usuce. După cca 2 ore întoarcem carnea pentru a se rumeni uniform pe toate părțile. Gustăm sosul și-l echilibrăm cu sare și piper dacă este nevoie. Spre final, verificăm dacă carnea este bine făcută, înțepând cu o furculiță. Când s-a rumenit suficient, (cât de mult ne place) oprim focul. Sosul va mai scădea, iar carnea va fi foarte fragedă și aromată de se va topi în gură, nu alta.

Puteți servi friptura de miel cu piure de cartofi, cartofi la cuptor, ciuperci sau paste, dacă doriți. Friptura de miel merge la fel de bine și cu hrean în oțet sau cu salata de sfecla rosie cu hrean.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Puteți folosi și sucul de la 1/2 lămâie, pentru baiț.

2

Puteți pune vin roșu și/sau alb la marinadă, dacă doriți.

3

La fel de bună este și carnea de ied, preparată după aceeași rețetă.

4

Pentru baiț puteți folosi cimbru, rozmarin, oregano sau chimen, proaspete și/sau uscate.

5

Fezandați carnea minim 2-3 zile și va căpăta o aromă mult mai puternică!

6

Rumeniți carnea cât de mult vă place.

7

Puteți servi cu piure de cartofi, cartofi la cuptor, ciuperci sau paste, dacă doriți.

8

Merge la fel de bine cu hrean în oțet sau cu salata de sfecla roșie cu hrean.

Daca ti-a placut reteta noastra "Friptura de miel, la cuptor." nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Friptura de miel