Paine in oala de fonta - Reteta simpla pentru paine pufoasa si crocanta

de bucatarasa in Piine, 12 Ian 2025 | 107 vizualizari

 

Paine in oala de fonta - Reteta simpla pentru paine pufoasa si crocanta
Prepararea painii in oala de fonta este o metoda traditionala care ofera o crusta crocanta si un miez moale. Cu aceasta reteta simpla, vei obtine o paine de casa perfecta, fara a fi nevoie de tehnici complicate.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Paine in oala de fonta - Reteta simpla pentru paine pufoasa si crocanta
  • 500 g faina alba (tip 650 sau universala)
  • 350 ml apa calduta
  • 10 g sare
  • 7 g drojdie uscata (sau 20 g drojdie proaspata)
  • 1 lingurita zahar
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine in oala de fonta - Reteta simpla pentru paine pufoasa si crocanta:

Cum se prepara Paine in oala de fonta - Reteta simpla pentru paine pufoasa si crocanta

Activarea drojdiei

Intr-un bol mic, amesteca drojdia uscata cu zaharul si 50 ml de apa calduta. Lasa amestecul sa stea 5-10 minute pana cand devine spumos.

Prepararea aluatului

Intr-un bol mare, combina faina si sarea. Adauga drojdia activata si restul de apa calduta. Amesteca pana obtii un aluat omogen.
Framanta aluatul timp de 8-10 minute pana devine elastic si nelipicios. Poti face acest pas manual sau cu un robot de bucatarie.

Lasarea la dospit

Acopera bolul cu folie alimentara sau un prosop curat si lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.

Pregatirea oalei de fonta

Pune oala de fonta (cu capac) in cuptor si preincalzeste cuptorul la 230°C timp de 30 de minute.

Formarea painii

Scoate aluatul pe o suprafata presarata cu faina si formeaza o bila. Lasa aluatul sa se odihneasca 10-15 minute.

Coacerea

Scoate cu grija oala fierbinte din cuptor (foloseste manusi de bucatarie) si aseaza aluatul in oala. Poti folosi hartie de copt pentru a preveni lipirea.
Pune capacul si coace painea timp de 30 de minute. Dupa acest timp, scoate capacul si continua coacerea pentru inca 10-15 minute, pana cand crusta devine aurie si crocanta.

Racirea painii

Scoate painea din oala si las-o sa se raceasca complet pe un gratar inainte de a o felia. Serveste cu tocanita de porc sau papricas de pui. Recomandam si paine fara framantare

TIPS-URI

1

Daca doresti o aroma mai complexa, poti lasa aluatul sa dospeasca lent in frigider peste noapte.

2

Poti adauga seminte (floarea-soarelui, susan, mac) sau ierburi aromatice in aluat pentru un plus de savoare.

3

Pastreaza painea intr-un loc racoros, invelita intr-un prosop, pentru a-si pastra prospetimea mai mult timp.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine in oala de fonta - Reteta simpla pentru paine pufoasa si crocanta" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

2184 puncte

Rocsi

1654 puncte

RODIMUR

1186 puncte

MotanLaOale

1141 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Paine impletita in 3