"Provocarea GastroArt"
Am sa va scriu repede reteta, cat e calda. Mi s-a parut interesanta provocarea lansata de Cosmin, GastroArt si am raspuns cu mare drag. Daca tot aveam in plan sa fac o ciulama de galbiori am zis ca merge putin reinterpretata reteta. Ceva intre tuslama si ciulama. Tuslamaua am descoperit-o acum, de fapt acum am aflat ca-i zice asa. De ceva tocanita din burta am mai auzit, dar recunosc ca nu am mancat. Dupa cum stim, ciorba de burta nu o mananca toata lumea, deci, e bine sa stiti la ce sa va asteptati. Nu stiu daca e pentru cei mai indrazneti acest preparat, dar personal mananc ciorba de burta de vreo 20 ani, dupa ce m-am maritat. Parerea mea este ca trebuie sa gasiti la prima incercare un restaurant bun care prepara ciorba de burta. Pentru mine este important sa elimin mirosul, apoi sa fac o supa buna de vita, din maduva si legume si in felul acesta ciorba este in mod garantat una reusita. La fel am procedat si la reteta de azi. Am fiert burta, una prefiarta, in multa apa cu sare, boabe de piper, o ceapa taiata in jumatate si 1 lingurita otet. Dupa ce burta a fiert suficient si este moale, se strecoara si se spala sub jet de apa fierbinte. Hai sa va dau ingredientele si sa va spun cum am facut aceasta tuslama sau ciulama…
Pentru inceput punem burta, care e prefiarta si taiata fideluta, intr-o oala cu multa apa. Adaugam 3-4 frunze de dafin, cateva boabe de piper, o ceapa curata si taiata pe jumatate si 1 lingurita otet. Lasam burta sa fiarba pana devine moale, aproximativ o ora.
Inima este optionala, eu am gasit-o proaspata in macelarie si mi-a facut cu ochiul sa o cumpar. Se spala bine inima, se taie pe jumatate, se pudreaza cu sare si se pune intr-o tigaie bine incinsa tip gril. Se prajeste pe ambele parti. Se scoate pe un fund de lemn, se lasa sa se odihneasca 5-10 minute, apoi se taie in feliute.
Intr-o tigaie incapatoare, eu am folosit un wok, se pune 1 lingura unt si una de ulei. Se toaca ceapa marunt si se caleste. Se adauga usturoiul taiat fin si se lasa cateva secunde. Se adauga galbiorii rupti in bucati cei care sunt mai mari sau lasati intregi daca sunt mai mititei. Se trag la foc iute pana se inmoaie. Se adauga vinul, se pune capac si se lasa 5-8 minute. Se adauga feliutele de inima, se adauga o cana de apa sau de supa, se pune capac si se lasa la fiert pana sunt moi si patrunse.
Separat se face rantasul: intr-o tigaie mica se pune o lingura unt si o lingura ulei. Se lasa sa se incinga, se adauga 1 lingura faina. Se amesteca si se lasa cateva minute la prajit. Eu o las foarte putin, mai degraba iasa un sos Bechamel decat un rantas… Se adauga 200 ml apa sau supa si apoi 200 ml smantana pentru gatit.
Dupa ce burta a fiertj se pune intr-o strecuratoare. Se scot frunzele de dafin, boabele de piper si ceapa. Se trece sub jet de apa fierbinte de mai multe ori. Se pune burta fiarta in tigaia wok in care avem ciupercile. Daca zeama a scazut prea mult, se mai adauga apa fiarta. Se pune capac si se lasa totul la fiert inca 15 minute. Se asezoneaza cu sare si piper proaspat rasnit, se adauga si rantasul, se amesteca usor si se lasa alte 5-10 minute la fiert. La final se adauga patrunjelul proaspat tocat fin. Se serveste tuslamaua cu mamaliga, branza de burduf si mujdei de usturoi amestecat cu smantana.
Cum e proverbul ala? Nu e mestesug a gati mancare, ci e mestesug a o potrivi. J