Curatam sparanghelul, taiem baconul cuburi, punem o tigaie pe foc si adaugam uleiul de masline si baconul taiat cuburi si il lasam sa se rumeneasca usor, adaugam deasupra usturoiul tocat marunt, sparanghelul si cimbru dupa gust. Lasati la prajit totul, circa 4 minute, pana cand sparanghelul...
Mixam untul de arahide cu ouale intregi, zaharul, vanilia si bicarbonatul de sodiu.
Adaugam ciocolata maruntita (tocata grosier cu cutitul) si o omogenizam cu o spatula. Turnam compozitia intr-o tava mica de chec sau o forma rotunda, cu diametrul de 16 - 18 cm.
Coacem in cuptorul...
Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus, timp de 15-20 minute si se lasa la dospit circa o ora, apoi se imparte in 4 bile.
Se intinde fiecare bila si se ia o farfurie, se asaza peste blatul intins si se taie coca ramasa in exterior, se asaza blatul pe o foaie de copt, se unge cu...
Pentru foi
Se amesteca toate ingredientele, se framanta bine, se imparte aluatul in 2 bucati, o bucata se imparte in doua si se intind 2 foi; foile se vor taia in 3 parti, pe lungime, pe dosul tavii si se coc. Cealalta bucata de coca se amesteca cu cacaua si se fac 12 betisoare de lungimea...
Intr-un vas, amestecati faina, praful de copt si sarea. Adaugati zaharul si esenta de vanilie si amestecati.
Adaugati untul si amestecati bine, veti avea un aluat sfaramicios, deoarece este o cantitate mica de unt.
Puneti ouale, pe rand, amestecand dupa fiecare, apoi adaugati smantana si...
Se spala organele de miel si se pun la fiert. Cand au dat in clocot, schimbam apa si continuam fierberea. Dupa ce au fiert, le lasam la racit si le dam prin masina de tocat carne. Separat fierbem si 3 oua.
Amestecam organele tocate cu patrunjelul si usturoiul verde tocat marunt, adaugam 2 oua...
Se pregatesc 3 amestecuri
1. Morcovii + alunele + stafidele hidratate
2.Faina + praful de copt + sarea + scortisoara
3. Zaharul + uleiul + ouale adaugate unul cate unul.
Peste amestecul 3 se adauga amestecul 2, se omogenizeaza, apoi se adauga amestecul 1 si se incorporeaza...
Spalam bine carnea de ied, o transam, o impanam cu usturoiul taiat in doua. Condimentam cu sare, piper, cimbru, boia afumata dupa gust si masam putin, sa intre aromele in carne.Taiem subtire usturoiul verde si frunzele de patrunjel si le presaram peste carne. Asezam carnea in tava si adaugam un...
Rupem fasolea in bucati mici si o punem la fiert in apa cu sare; cand este gata, o scurgem de apa, intr-o strecuratoare.
Punem uleiul la incalzit si calim in el usturoiul taiat marunt si rosia curatata de coaja si pasata; cand este gata, adaugam fasolea pastai, amestecam bine si mai adaugam...
Punem in vasul de la blender: nautul scurs de zeama, patrunjelul, usturoiul, faina, praful de copt si condimentele. Mixam pana cand obtinem o pasta; daca este prea moale compozitia, mai adaugam faina. Presaram pe un fund de lemn susanul; cu mainile umede, modelam chiftelutele de marimea unei nuci...
Telina, morcovul si gulia se curata si se dau pe razatoarea mare. Punem in oala, uleiul la incins, calim morcovul si telina putin, apoi adaugam si gulia la calit.
Cand sunt toate calite, adaugam circa 1,5 litri de apa si lasam sa fiarba circa 30 de minute. Cand este gata, adaugam mararul tocat...
Spalati bine picioarele de broasca si treceti-le prin faina si oua batute si condimentate cu sare si piper dupa gust.
Incingem uleiul in tigaie si prajim picioarele pana devin aurii. Le scoatem pe o hartie absorbanta si le stropim cu zeama de lamaie.
Se pot servi ca atare, cu mujdei sau...
Fasolea o punem la inmuiat, cel putin 12 ore si apoi o fierbem, schimband de doua ori apa si, cand se inmoaie, o scurgem bine.
Cand este gata fasolea, punem la prajit in ulei, faina, pasta de ardei iute si adaugam sucul de rosii, fasolea si usturoiul pisat. Lasam totul pe foc inca cateva...
Spalam bine frunzele de loboda si leurda, apoi le taiem marunt.
Punem uleiul si cateii de usturoi la incins, apoi adaugam frunzele de loboda si leurda si amestecam pana cand se inmoaie bine si le saram, dupa gust.
Intindem foaia de placinta si o taiem in patrate de circa 8 cm. Pe fiecare...
Punem spaghetele la fiert, in apa cu sare, circa 8 minute.Taiem avocado in doua, scoatem samburele si miezul pe care il pasam si il stropim cu suc de lamaie sa nu se oxideze. Curatam rosiile de coaja si le taiem in cubulete si le amestecam cu pasta de avocado, uleiul de masline si frunzele de...
In 500 ml de apa, fierbem grisul, amestecand in continuu, pana devine de consistenta unei smantani. Adaugam zaharul si sucul de la o lamaie si lasam la racit.
Cand s-a racit, mixam sau batem cu telul pana devine spuma. Turnam compozitia in boluri si dam la frigider circa trei ore.
Nautul se pune la hidratat in apa rece, cu o zi inainte, apoi se fierbe 2-3 ore, pana cand se inmoaie si se scurge bine de apa. Punem intr-o oala uleiul, faina si usturoiul pisat; cand incep sa se prajeasca putin, adaugam nautul si sucul de rosii si lasam sa fiarba pana scade lichidul....
Curatam pastravii, ii spalam si stergem de apa, apoi ii condimentam dupa gust cu sare, piper si ii punem la prajit in ulei.
Pentru orez, taiem ardeiul si morcovul in bucatele mici (morcovul se poate da si prin razatoare) si se pun la calit in putin ulei, apoi adaugam orezul si 500 ml de apa si...
Se opareste varza in apa sarata, circa 3-5 minute si se desface in foi.
Ciupercile pleurotus se spala bine si se taie marunt. Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei, se adauga pasta de rosii, ciupercile taiate marunt, orezul. Se condimenteaza dupa gust si se amesteca bine.
Se...
Nautul il clatim cu apa si il scurgem bine de apa.Taiem cubulete rosia, ardeiul gras, ceapa si urda, amestecam bine toate cu nautul, condimentam cu sare si piper dupa gust si adaugam sucul de lamaie si uleiul de masline.
Rosiile cherry le taiem in doua, castravetele in felii subtiri, ardeiul gras il taiem in bucati mici. Amestecam toate legumele, adaugam putin sos de soia si o lingura de ulei de susan. Mozzarella o rupem in bucati mici si o amestecam cu legumele.
Mai intai, pregatim dressingul: amestecam apa cu otetul balsamic, uleiul de masline si putin sos de soia.
Spalam bine frunzele de salata, le zvantam bine de apa si le rupem in bucati cu mana, taiem ridichiile si ceapa verde in bucati si le amestecam intr-un bol, apoi adaugam dressingul...
Spalam carnea, o portionam si o dam prin masina de tocat. Taiem in bucati mici ciupercile, ardeiul gras si frunzele de patrunjel. Amestecam totul, adaugam ouale, pesmetul si patrunjelul. Punem compozitia in doua tavi de chec, unse cu putin ulei si le introducem la cuptor, circa o ora.
Ciolanul sau alta afumatura se taie in cubulete si se pune la fiert in un litru de apa. Cand este fiert pe jumate, adaugam morcovul si patrunjelul taiat rondele si cartofii taiati cubulete si se lasa la fiert pana se inmoaie cartofi. Se adauga patrunjelul verde taiat marunt si, cine doreste, o...
Spalam pak choiul si il taiem in fasii, pe lung. Topim jumatate din unt intr-o tigaie, adaugam 3 catei de usturoi si ii lasam sa se inmoaie, dupa care ii scoatem si punem pak choiul impreuna cu putina apa si il lasam sa fiarba inabusit, pana se inmoaie frunzele. Separat, punem la topit...
Se foloseste acelasi tip de cana pentru a masura ingredientele (250 g). Se sparg ouale intregi si se adauga zaharul, se mixeaza putin si se adauga laptele, apoi uleiul, faina cu praful de copt si se amesteca bine. Se toarna compozitia in tavile de chec tapetate cu hartie de copt sau faina. Se...
Separam albusul de galbenusuri, mixam bine albusurile impreuna cu zaharul pana devine o bezea tare. Amestecam treptat cu galbenusurile, uleiul si faina amestecata cu praful de copt. Turnam compozitia in doua tavi de chec, tapetate cu ulei si faina sau cu hartie de copt. Curatam kiwi si il taiem...
Se spala cartofii si se pun la fiert circa 50 de minute, pana se inmoaie (acesti cartofi fierb mai greu). Se lasa sa se raceasca, ii decojim, ii taiem cubulete si ii dam prin blender.
Adaugam laptele de cocos, untul, mierea si scortisoara si amestecam pana devine o pasta omogena, daca este...
Dam branza telemea pe razatoare si o amestecam cu 2 oua, faina, unt si smantana.Se framanta pana devine omogena si se intinde in foi subtiri de cca. 5 mm si se taie in fasi late de 1 cm. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu oul batut, apoi presaram deasupra chimen. Se coc la 180...
Aperitiv frittata cu sparanghel
Curatam sparanghelul, taiem baconul cuburi, punem o tigaie pe foc si adaugam uleiul de masline si baconul taiat cuburi si il lasam sa se rumeneasca usor, adaugam deasupra usturoiul tocat marunt, sparanghelul si cimbru dupa gust. Lasati la prajit totul, circa 4 minute, pana cand sparanghelul...
Desert prajitura cu unt de arahide
Mixam untul de arahide cu ouale intregi, zaharul, vanilia si bicarbonatul de sodiu. Adaugam ciocolata maruntita (tocata grosier cu cutitul) si o omogenizam cu o spatula. Turnam compozitia intr-o tava mica de chec sau o forma rotunda, cu diametrul de 16 - 18 cm. Coacem in cuptorul...
Desert cozonac Floare
Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus, timp de 15-20 minute si se lasa la dospit circa o ora, apoi se imparte in 4 bile. Se intinde fiecare bila si se ia o farfurie, se asaza peste blatul intins si se taie coca ramasa in exterior, se asaza blatul pe o foaie de copt, se unge cu...
Desert prajitura Acoperis
Pentru foi Se amesteca toate ingredientele, se framanta bine, se imparte aluatul in 2 bucati, o bucata se imparte in doua si se intind 2 foi; foile se vor taia in 3 parti, pe lungime, pe dosul tavii si se coc. Cealalta bucata de coca se amesteca cu cacaua si se fac 12 betisoare de lungimea...
Desert briose cu vanilie
Intr-un vas, amestecati faina, praful de copt si sarea. Adaugati zaharul si esenta de vanilie si amestecati. Adaugati untul si amestecati bine, veti avea un aluat sfaramicios, deoarece este o cantitate mica de unt. Puneti ouale, pe rand, amestecand dupa fiecare, apoi adaugati smantana si...
Drob de miel
Se spala organele de miel si se pun la fiert. Cand au dat in clocot, schimbam apa si continuam fierberea. Dupa ce au fiert, le lasam la racit si le dam prin masina de tocat carne. Separat fierbem si 3 oua. Amestecam organele tocate cu patrunjelul si usturoiul verde tocat marunt, adaugam 2 oua...
Desert briose cu morcovi
Se pregatesc 3 amestecuri 1. Morcovii + alunele + stafidele hidratate 2.Faina + praful de copt + sarea + scortisoara 3. Zaharul + uleiul + ouale adaugate unul cate unul. Peste amestecul 3 se adauga amestecul 2, se omogenizeaza, apoi se adauga amestecul 1 si se incorporeaza...
Ied la cuptor
Spalam bine carnea de ied, o transam, o impanam cu usturoiul taiat in doua. Condimentam cu sare, piper, cimbru, boia afumata dupa gust si masam putin, sa intre aromele in carne.Taiem subtire usturoiul verde si frunzele de patrunjel si le presaram peste carne. Asezam carnea in tava si adaugam un...
Mancare de fasole verde
Rupem fasolea in bucati mici si o punem la fiert in apa cu sare; cand este gata, o scurgem de apa, intr-o strecuratoare. Punem uleiul la incalzit si calim in el usturoiul taiat marunt si rosia curatata de coaja si pasata; cand este gata, adaugam fasolea pastai, amestecam bine si mai adaugam...
Chiftelute din naut
Punem in vasul de la blender: nautul scurs de zeama, patrunjelul, usturoiul, faina, praful de copt si condimentele. Mixam pana cand obtinem o pasta; daca este prea moale compozitia, mai adaugam faina. Presaram pe un fund de lemn susanul; cu mainile umede, modelam chiftelutele de marimea unei nuci...
Ciorba de gulii
Telina, morcovul si gulia se curata si se dau pe razatoarea mare. Punem in oala, uleiul la incins, calim morcovul si telina putin, apoi adaugam si gulia la calit. Cand sunt toate calite, adaugam circa 1,5 litri de apa si lasam sa fiarba circa 30 de minute. Cand este gata, adaugam mararul tocat...
Pui de balta pane
Spalati bine picioarele de broasca si treceti-le prin faina si oua batute si condimentate cu sare si piper dupa gust. Incingem uleiul in tigaie si prajim picioarele pana devin aurii. Le scoatem pe o hartie absorbanta si le stropim cu zeama de lamaie. Se pot servi ca atare, cu mujdei sau...
Iahnie de fasole picanta
Fasolea o punem la inmuiat, cel putin 12 ore si apoi o fierbem, schimband de doua ori apa si, cand se inmoaie, o scurgem bine. Cand este gata fasolea, punem la prajit in ulei, faina, pasta de ardei iute si adaugam sucul de rosii, fasolea si usturoiul pisat. Lasam totul pe foc inca cateva...
Placintele cu loboda si leurda
Spalam bine frunzele de loboda si leurda, apoi le taiem marunt. Punem uleiul si cateii de usturoi la incins, apoi adaugam frunzele de loboda si leurda si amestecam pana cand se inmoaie bine si le saram, dupa gust. Intindem foaia de placinta si o taiem in patrate de circa 8 cm. Pe fiecare...
Spaghete cu avocado si rosii
Punem spaghetele la fiert, in apa cu sare, circa 8 minute.Taiem avocado in doua, scoatem samburele si miezul pe care il pasam si il stropim cu suc de lamaie sa nu se oxideze. Curatam rosiile de coaja si le taiem in cubulete si le amestecam cu pasta de avocado, uleiul de masline si frunzele de...
Spuma de gris
In 500 ml de apa, fierbem grisul, amestecand in continuu, pana devine de consistenta unei smantani. Adaugam zaharul si sucul de la o lamaie si lasam la racit. Cand s-a racit, mixam sau batem cu telul pana devine spuma. Turnam compozitia in boluri si dam la frigider circa trei ore.
Iahnie de naut
Nautul se pune la hidratat in apa rece, cu o zi inainte, apoi se fierbe 2-3 ore, pana cand se inmoaie si se scurge bine de apa. Punem intr-o oala uleiul, faina si usturoiul pisat; cand incep sa se prajeasca putin, adaugam nautul si sucul de rosii si lasam sa fiarba pana scade lichidul....
Pastravi cu orez si legume
Curatam pastravii, ii spalam si stergem de apa, apoi ii condimentam dupa gust cu sare, piper si ii punem la prajit in ulei. Pentru orez, taiem ardeiul si morcovul in bucatele mici (morcovul se poate da si prin razatoare) si se pun la calit in putin ulei, apoi adaugam orezul si 500 ml de apa si...
Sarmale cu pleurotus
Se opareste varza in apa sarata, circa 3-5 minute si se desface in foi. Ciupercile pleurotus se spala bine si se taie marunt. Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei, se adauga pasta de rosii, ciupercile taiate marunt, orezul. Se condimenteaza dupa gust si se amesteca bine. Se...
Salata de naut cu urda
Nautul il clatim cu apa si il scurgem bine de apa.Taiem cubulete rosia, ardeiul gras, ceapa si urda, amestecam bine toate cu nautul, condimentam cu sare si piper dupa gust si adaugam sucul de lamaie si uleiul de masline.
Salata de fructe
Spalam, curatam si taiem fructele in bucati mici, le amestecam cu doua linguri de miere, le asezam in boluri si punem deasupra boabe de struguri.
Salata de vara
Rosiile cherry le taiem in doua, castravetele in felii subtiri, ardeiul gras il taiem in bucati mici. Amestecam toate legumele, adaugam putin sos de soia si o lingura de ulei de susan. Mozzarella o rupem in bucati mici si o amestecam cu legumele.
Salata de primavara
Mai intai, pregatim dressingul: amestecam apa cu otetul balsamic, uleiul de masline si putin sos de soia. Spalam bine frunzele de salata, le zvantam bine de apa si le rupem in bucati cu mana, taiem ridichiile si ceapa verde in bucati si le amestecam intr-un bol, apoi adaugam dressingul...
Chec de carne
Spalam carnea, o portionam si o dam prin masina de tocat. Taiem in bucati mici ciupercile, ardeiul gras si frunzele de patrunjel. Amestecam totul, adaugam ouale, pesmetul si patrunjelul. Punem compozitia in doua tavi de chec, unse cu putin ulei si le introducem la cuptor, circa o ora.
Ciorba de cartofi
Ciolanul sau alta afumatura se taie in cubulete si se pune la fiert in un litru de apa. Cand este fiert pe jumate, adaugam morcovul si patrunjelul taiat rondele si cartofii taiati cubulete si se lasa la fiert pana se inmoaie cartofi. Se adauga patrunjelul verde taiat marunt si, cine doreste, o...
Pak choi cu creveti si taitei
Spalam pak choiul si il taiem in fasii, pe lung. Topim jumatate din unt intr-o tigaie, adaugam 3 catei de usturoi si ii lasam sa se inmoaie, dupa care ii scoatem si punem pak choiul impreuna cu putina apa si il lasam sa fiarba inabusit, pana se inmoaie frunzele. Separat, punem la topit...
Chec simplu
Se foloseste acelasi tip de cana pentru a masura ingredientele (250 g). Se sparg ouale intregi si se adauga zaharul, se mixeaza putin si se adauga laptele, apoi uleiul, faina cu praful de copt si se amesteca bine. Se toarna compozitia in tavile de chec tapetate cu hartie de copt sau faina. Se...
Chec cu kiwi
Separam albusul de galbenusuri, mixam bine albusurile impreuna cu zaharul pana devine o bezea tare. Amestecam treptat cu galbenusurile, uleiul si faina amestecata cu praful de copt. Turnam compozitia in doua tavi de chec, tapetate cu ulei si faina sau cu hartie de copt. Curatam kiwi si il taiem...
Desert Mov
Se spala cartofii si se pun la fiert circa 50 de minute, pana se inmoaie (acesti cartofi fierb mai greu). Se lasa sa se raceasca, ii decojim, ii taiem cubulete si ii dam prin blender. Adaugam laptele de cocos, untul, mierea si scortisoara si amestecam pana devine o pasta omogena, daca este...
Saratele
Dam branza telemea pe razatoare si o amestecam cu 2 oua, faina, unt si smantana.Se framanta pana devine omogena si se intinde in foi subtiri de cca. 5 mm si se taie in fasi late de 1 cm. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu oul batut, apoi presaram deasupra chimen. Se coc la 180...