Pentru că tot se apropie, am zis să vă împărtăşesc din experienţa mea de anul trecut!
Pentru maia: încălzim 50 ml de lapte, nu foarte tare; între timp, într-un bol mic, sfărâmăm drojdia, cu mâna sau furculiţa, adăugăm laptele, 2 linguri de zahăr şi 3-4 de făină. Amestecăm bine şi dăm maiaua deoparte 20 de minute. Cu un mixer, batem bine 3 ouă şi adăugăm sarea, esenţele, zahărul şi uleiul plus cei 450 ml de lapte rămaşi, încălziţi înainte. Într-un vas mai mare, punem făina cernută, facem o gaură în mijloc, unde răsturnăm maiaua. Treptat, adăugăm ouăle bătute cu restul ingredientelor, amestecând cu mixerul sau cu mâna, până când aluatul îşi schimbă textura şi devine elastic. Se lasă la dospit aprox. 45 de minute, în vasul acoperit şi ferit de curent.
După ce a crescut, aluatul se împarte in două bucăţi, care se porţionează şi ele, mai apoi modelându-se mucenicii. Dintr-o bilă de aluat se formeză o tijă, care poate fi modelată in formă de S, de 8 sau de spirală. Mucenicii astfel realizaţi se aşază în tavă, pe hârtie de copt. Înainte de a fi daţi la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, mucenicii sunt unşi cu oul rămas, bătut foarte bine înainte. Se ţin la cuptor timp de 20-25 de minute.
Siropul este preparat în felul următor: se fierbe apa cu aromele, scorţişoara şi zahărul, iar după câteva clocote se dă deoparte, să se răcească. Când se scot din cuptor, mucenicii se aşază într-un vas, unde sunt lăsaţi să se răcească. După ce se răcesc, se înmoaie în sirop, se ung cu miere şi se pudrează cu nucă.
De aici până la gurile privitorilor înfometaţi nu mai e decât un pas! :)
1
Când batem ouăle cu laptele încălzit, acesta nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar călduţ, altfel aluatul se va opări.
2
Mucenicii trebuie aşezati aerisit în tavă, pentru că vor creşte. Daţi-le spaţiu! :)
3
De asemenea, nu înmuiaţi mucenicii calzi în sirop, nu vor absorbi siropul dacă nu s-au răcit!