Varza tocata murata

de silvi0ara in Muraturi, 6 Dec 2010 | 54782 vizualizari

 

Am mancat la o prietena o salata de varza murata in suc propriu,mi-a placut atat de mult incat am facut si eu.Am sa va pun reteta asa cum am luat-o de la ea.Un avantaj in plus in afara de gustul deosebit,este si faptul ca se mureaza foarte repde ,fata de clasica varza pusa la murat in butoi.Din ce stiu de la ea,este ca acest fel se foloseste foarte mult in Rusia.Chiar am intalnit reteta si pe internet,unde este facuta impreuna cu morcovi rasi,dar mie imi place asa simpla,fara alte adaosuri.Merita sa incercati

 

INGREDIENTE

  • 10 kg varza
  • 3 linguri sare pentru muraturi-fara iod

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza tocata murata:

Varza se toaca marunt de cutit,sau daca va place si mai fina o puteti toca la robot.Se adauga sare si se amesteca bine cu mana sa intre sarea in varza sis a lasa multa zeama.Totul se aseaza intr-un vas mare,eu am folosit un lighenus de plastic.Sarea care se pune s-ar putea sa va para putina,dar ea trebuie sa fie sarata ca la o salata obisnuita de varza noua,insa daca va place mai sarata puteti pune o lingura in plus.

Apoi partea importanta pentru a se face varza perfect este sa o presati bine cu o farfurie plata, sau un fund rotund, puneti o greutate (puneti un bidon de 5l cu apa, sau ca la mine cu damigeana de visinata) si pe lateral bagati facaletul, sa ajunga pana la fundul cratitei(eu am folosit pistocitorul de la usturoi). Aceasta procedura permite gazelor formate in timpul femrentarii sa iasa si sa nu faca varza amara. Lasati ligeanul la temperatura camerei si veti observa ca in 1-2 zile incepe sa fermenteze, se face spuma, ies bule de aer si se mai ridica varza deasupra. Mai miscati usor facaletul periodic ca sa iasa gazele mai bine. In fiecare zi, cat se tine varza la fermentat(cam 3-5 zile in functie de temperatura camerei), ridicati presul si cu mainile sau o lingura amestecati varza , iarasi o presati si montati instalatia de lasat gazele sa iasa. Veti observa ca dupa 3-5 zile varza nu mai fermenteaza, se limpezeste. Asta inseamna ca este gata de pus in borcane. Eventual daca vi se pare ca nu este destul de acra,o mai puteti lasa o zi.

Spalati borcanele, le lasati sa se scurga bine si le umpleti cu varza - important este sa o presati bine in borcan, sa nu pluteasca in zeama. Luati cu mainile varza, o stoarceti bine si puneti in borcane, asa pana se umple, apoi adaugati zeama ca sa o acopere si 1-2 linguri de ulei sa nu prinda alte mirosuri si sa se pastreze mai bine. Le puneti la rece in balcon,sau camara. Se poate manca deja de atunci de cand o puneti la borcane, se mureaza f.bine.Merge foarte bine ca o salata, varza calita,si chiar pusa pe fundul cratitii cand faceti sarmale. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza tocata murata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Kimchi de varza