Zacusca de ghebe

de vasimur in Zacusca, 26 Oct 2018 | 6136 vizualizari

 

Atât eu cât și băieții mei suntem mari amatori de zacuscă, preferata noastră fiind cea cu ghebe.
Cantitățile de legume sunt date dinainte de a fi curățate și prelucrate dar nu sunt restrictive.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 23 borcane de zacuscă.

 

INGREDIENTE

  • 3 kg de ghebe
  • 1 kg de ardei grași copți
  • 1 kg de ardei capia copți
  • 1 kg de gogoșari copți
  • 1-1,5 kg de ceapă
  • 1-1,5 kg de morcovi
  • 2 kg de roșii
  • 700-750 ml de ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de zahăr (opțional)
  • sare după gust
  • piper (boabe și măcinat) după gust
  • 3-4 foi de dafin
Portii: 23
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de ghebe:

Se spală ardeii și gogoșarii iar după ce se coc, se pun într-un vas acoperit cu capac și se lasă puțin (acest lucru va face ca pielița să se poată îndepărta mult mai ușor!). Ardeii și gogoșarii copți, se curăță de pielițe, de cotoare și de semințe și se lasă să se scurgă de zeamă. 

Între timp se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt, după care se pune la călit în ulei, ca să se înmoaie, la foc mic, fără să o rumenim.

Se curăță morcovii, se spală, se răzuie pe răzătoarea mică (sau cea mare, dacă vreți) și se călește apoi, împreună cu ceapa tot la foc mic.

Se spală roșiile, se îndepărtează pielița și semințele și se taie mărunt (sau se face suc de roșii dacă doriți!). Se adaugă în oala  în care se prepară zacusca și se amestecă periodic ca să nu se prindă de fundul oalei.

Ardeii și gogoșarii copți curățați și scurși de zeamă se dau prin mașina de tocat, prin sită mare și se adaugă în oala în care se prepară zacusca.

În timp ce se coc ardeii și gogoșarii ne ocupăm și de ghebe. Ghebele se curăță bine, se spală din mai multe ape și se fierb în apă cu sare. În timpul fierberii se va îndepărta spuma pe care o vor forma. Când sunt fierte, se scot într-o strecuratoare, se clătesc sub jet de apă și se lasă să se scurgă bine și să se răcorească. Se dau apoi prin mașina de tocat, prin sită mare și se adaugă în oala în care se prepară zacusca, după ce am adăugat ardeii și gogoșarii și am uniformizat compoziția.

Se adaugă foile de dafin și boabe de piper, după gust. Se dă vasul la cuptor, la foc mediu, timp de 2 ore. Eu am mai pus, suplimentar, 0,5 l suc de roșii deoarece îmi place ca zacusca să aibă gustul dulce-acrișor dat de roșii (acest lucru este opțional!).

Observație. Dacă nu aveți un vas suficient de încăpător pentru ingedientele mai sus menționate și care să încapă în cuptor, puteți împărți compoziția în 2 sau mai multe șarje!

Se amestecă din când în când, în vasul din cuptor, pentru a vedea care este consistența și când uleiul se ridică la suprafață, se adaugă zahărul (opțional), sare și piper măcinat, după gust. Se amestecă bine pentru uniformizare și se mai lasă vasul, în cuptor, cca 30 de minute.

După acest interval de timp, se scoate vasul din cuptor și se toarnă zacusca fierbinte în borcane curate și uscate, pregătite din timp.

Se pun capacele și se dau borcanele la cuptor, pentru o sterilizare uscată, timp de 20-30 minute.

După ce trece timpul de sterilizare, borcanele se lasă să se răcească în cuptor. Se scot a doua zi și se depozitează în cămară, la loc răcoros și uscat.

TIPS-URI

1

Ardeii și gogoșarii se curăță mai ușor de coji, dacă sunt puși, după coacere, într-un vas acoperit cu un capac.

2

Pentru zacuscă, în loc de pulpă de roșii puteți folosi 1-1,5 l suc de roșii, 750-800 g pastă de tomate sau bulion.

3

Dacă preparați zacusca în cuptor, riscul să se prindă de fundul vasului este mai mic decât pe ochi. Totuși, amestecați din când în când, ca să verificați în ce stare este.

4

Pregătiți din timp borcane curate și uscate.

5

După ce adăugați condimentele, amestecați și mai lăsați zacusca în cuptor, ca să se pătrundă și să se uniformizeze gusturile.

6

Turnați zacusca fierbinte în borcane și după ce puneți capacele, sterilizați, timp de 20-30 de minute în cuptor, la foc mic, pentru sterilizarea uscată.

7

Lăsați borcanele să se răcească în cuptor, după sterilizarea uscată.

8

Puteți folosi ca metodă de sterilizare, procedeul de fierbere în baie de apă și abur „Bain Marie” dar mie sterilizarea uscată mi se pare mai comodă.

9

Dacă nu aveți timp sau posibilitate, puteți măcina ardeii și gogoșarii fără să-i coaceți în prealabil, dar zacusca nu va mai fi la fel de gustoasă!

10

Dacă nu doriți să faceți sterilizare suplimentară, puteți pune zacusca fierbinte în borcane, puneți capacele și apoi acoperiți-le cu o pătură. Lăsați borcanele să se răcească până a doua zi și depozitați-le în cămară.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de ghebe" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Zacusca de vinete