publicat la 18.01.2014
publicat la 02.06.2013
publicat la 02.06.2013
Bine zicea un proverb chirghiz: “capul de oaie ţine musafirii departe”. Ei obişnuiau să înfigă unul exact în stâlpul porţii sau, ăia care stăteau la bloc, deasupra butonului de la sonerie. Chiar, tu stai la bloc sau la casă?
Bucataras.ro
[email protected]
Salata de oua primavaratica
Curata ouale de coaja, apoi taie-le cubulete si pune-le intr-un bol incapator. Toaca ceapa si verdeata si adaug-o peste oua. Ridichile le tai in feliute subtiri si le adaugi la aceasta salata. Separat, prepara dressingul pentru salata, astfel: amesteca 2 linguri de ulei de masline cu zeama de...
Fursecuri cu gem/cu ciocolata
1. Mixam untul cu zaharul, pana devine ca o spuma, adaugam apoi vanilia si galbenusul de ou. Turman si incoproram faina cernuta, amestecata cu praful de copt. 2. Trebuie sa rezulte un aluat omogen, nelipicios, care se infasoara in folie alimentara si se lasa la frigider, circa 30 de minute....
NEGRESA CU CREMA DE CIOCOLATA
1. Untul, topit la afoc mic pe aragz ( sau chiar in microunde) se pune intr-un bol, se lasa putin la topit, apoi se mixeaza, pana se incheaga din nou si rezulta un fel de spuma. 2.Apoi, separam albusurile de galbenusuri, iar galbenusurile le adaugam peste aceasta spuma de unt, unul cate unul,...
Chifle pufoase
1. M-am invatat comoda, asa ca aluatul l-am preparat la masina de paine, programul de framantare si dospire ( cel de pizza). Laptele se lasa la infuzat cu usturioul, iar pentru acest pas e nevoie sa fie fiert in prealabil. Dupa ce laptele se mai raceste, se pun in cuva masinii ingredientele...
Ciocanele de pui in fulgi de porumb
1. Curatam ciocanelele de pui de piele, apoi le spalam bine. 2. Intr-o oala cu apa fierbinte, oparim ciocanelele cam 5 minute, ca nu cumva sa ramana in sange la prajit! Ciocanelele oparite se condimenteaza bine, cu piper, sare, eventual putin sos de soia... 3. Dam ciocanelele prin faina...
Placinta saseasca
1. Punem laptele la fiert, adaugand si 2-3 linguri de zahar si un zahar vanilat, apoi adaugam grisul in ploaie, amestecand pana se ingroasa ( ne ajutam de un tel, ca sa nu ramana cocoloase). 2. Intr-un vas termorezistent tapetat cu unt si pesment, adaugam un prim strat de compozitie de gris...
Tarta cu lamaie
1. Amestecam faina cu untul rece, galbenusul de ou, si praf de sare , pana obtinem un aluat omogen. Se infoliaza in film alimentar si se de la frigider, cam o ora. 2. Aluatul scos de la rece se intinde pe un plan infainat, apoi il punem intr-o tava de tarta ( evident tapeta cu putin unt si...
Supa crema de cartofi
1. Se fierb cartofii (curatati de coaja), morcovii si gulia cu un praf de sare, circa jumatate de ora, in oala neacoperita. 2. Se racesc, se mixeaza cu blederul, apoi pasta obtinuta se pune inapoi in apa in care au fiert. 3. Separat, se taie ceapa solzisori, apoi se caleste in unt. Se...
Prajitura cu lamaie
1. Pregatim mai intai blatul, astfel: intru-n bol incapator se bat albusurile de la cele 3 oua cu apa si un praf de sare, pana cand avem o spuma consistenta. 2. Adaugam, treptat, zaharul ( cate-o lingura, pana se dizolva si tot asa), apoi galbenusrulie si , la final, untul topit ( dar racit)....
Madeleine
1. Ouale, la temperatura camerei se pun intr-un bol incapator, apoi se adauga zaharul si se amesteca bine, cu mixeru, cca 2-3 minute. 2. Peste acest amestec vom turna faina cernuta si bicarbonatul (amestecat cu faina), amestecam sa obtinem un produs omogen si adaugam si mierea. 3....
Tartine cu sfecla si macrou afumat
1. Macroul se curata de piele si oase, apoi se marunteste si se pune intr-un bol. 2. Intr-un alt vas punem castravetele taiat cubulete , iar peste adaugam o lingurita de zahar si una de otet. 3. Sfecla fiarta si curata o feliem , apoi o taiem cubulete. 4. Pregatim sosul de mustar astfel...
Fursecuri cu portocale
1. Se framanta un aluatdin toate ingredientele, apoi se infasoara in folie alimentara si se lasa la frigider minim doua ore. 2. Dupa trecerea timpului precizat, se intinde o foaie si se taie cu ajutorul formelor aluatul. 3. Fursecurile obtinute se dau la cuptorul preincalzit,...
Chifle pufoase
1. Se pregateste aluatul la masina de paine, alegand programul pentru framantare si dospire. Se pun ingredientele in ordinea precizata in manualul masinii de paine ( intai cele lichide, apoi cele solide). 2. Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in bilute, de aproximativ 50-60 grame. 3....
Salata de cruditati cu piept de pui si maioneza
Taie pieptul de pui fiert si racit, in cubulete mici. Apoi, curata de coaja telina, morcovul si merele si da-le pe razatoare, pe partea mare. Stropeste legumele cu zeama de la 1 lamaie, ca sa nu oxideze, apoi amesteca-le intr-un bol cu maioneza. Condimenteaza, dupa gust cu sare si piper....
Salata de pui la cupe
1. Fierbem mai intai ouale, apoi le lasam la racit. 2. Intre timp spalam si curatam legumele, apoi morcovul deja curatat il dam pe razatoare. 3.Pieptul de pui il taiem cubulete mici, iar ceapa verde se taie rondele marunte. 4. Oualor racite le separam albusul de galbenus si le dam pe...
Salata de fructe
1. Curatam fructele, apoi le taiem in bucatele mici ( sau de fapt la ce marime doreste fiecare), adaugam si compoturile , cu tot cu zeama, iar la final stropim totul cu coniac. Daca salata nu vi se pare suficient de dulce se adauga 2-3 linguri de zahar pudra si se amesteca bine. 2. Dam salata...
Branza Feta coapta in folie
1. Intr-o folie de aluminiu punem branza feta, iar peste adaugam usuturoiul feliat, condimentele si cateva linguri de ulei de masline. 2.Impachetam folia in care am asezat bucata de branza, apoi o punem intr-o tava incapatoare si dam la cuptor, la foc mediu, cca 15 minute. 3. Servim branza...
Fursecuri Degetele
1. Intr-un bol incapator vom mixa bine de tot untul si zaharul pudra, pana cand va rezulta o compozitie cremoasa.Adaugam apoi faina cernuta in amestec cu praful de copt, iar ulterior punem si aromele ( vanilia si coaja de portocala rasa).Vom obtine o bila de aluat , pe care o dam la frigider cca...
Pui condimentat (India Style)
Am luat aceste condimente indiene acum ceva vreme..si evident ca aproape uitasem de ele..treaba e simpla: praful respectiv ( care are aceasta culoare frumoasa- portocalie, caramizie) se amesteca cu niste iaurt , apoi in mixul obtinut se dau la marinat bucatelele de pui. Eu am ales sa faca...
Placintele cu vita si ghimbir
1.Tocam marunt ghimbirul si usturoiul, apoi le amestecam cu carnea tocata matunt si ceapa taiata fasii subtiri.Incorporam garam masala,praful de curry si le final, le prajim intr-o tigaie cu fundul gros, fara grasime, la foc mic, timp de 30 minute, amestecand cand si cand, ca sa nu formeze...
Prajitura Tosca (in haine de sarbatoare)
1. Albusurile se bat cu zaharul intr-un bol (bine degresat), apoi cand acestea capata consistenta spumei de bezea adaugam nuca de cocos, macul si, la final, faina (cernuta si amestecata cu praful de copt). 2. Aceasta compozitie se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la...
Fursecuri "Boabe de cafea"
1.Frecam mai intai untul cu zaharul , apoi adaugam ciocolata topita in prealabil ( la bain-marie) si usor racita. 2. Frecam totul bine , iar ulterior acestui pas turnam si cele 2 lingurite de ness dizolvate ( in apa sau lapte fierbinte). 3.Peste vom adauga faina cernuta, maestecata cu...
Chiftelute de dovlecel reteta rapida si usoara
Cum se prepara Chiftelute de dovlecel reteta rapida si usoara 1.Dovleceii bine spalati si curatati , se dau prin ochiurile mari ale razatoarei, apoi se lasa un timp sa lase zeama. Se scurg bine de apa lasata dupa trecerea timpului aferent, apoi amesetacm dovleceii cu branza, ceapa tocata...
Fursecuri fragede cu merisoare/ cu ciocolata
la prima serie am pus fructele uscate si ciocolata deasupra aluatului ( le-am dat aspect de " arici"); ulterior le-am amestecat in compozitie! preparare: 1. Untul lasat la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana se topeste.Adaugam apoi oul si amestecam pana la...
Placinta cu mere(foaie turnata)
1.Mai intai pregatim umplutura , care are nevoie de timp pentru racire. Merele spalate le dam pe razatoare, apoi le punem la calit intr-o cratita neaderenta; peste ele punem zahar dupa gust, apoi la final adaugam si 1-2 bete scortisoara ( ce se vor scoate in momentul in care turnam umplutura...
Piept de pui umplut cu branza gouda si sunca
Pieptul de pui bine curatat si spalat se portioneaza, apoi bucatile obtinute se bat cu ciocanelul de bucatarie, procedandu-se exact ca la snitele. Dupa ce am batut bine fasiile de piept de pui, le condimentam dupa gust cu sare, piper, oregano uscat sau ce alte condimente ne mai plac;peste...
Reteta de casa pentru saleuri cu cascaval
Preparare Reteta de casa pentru saleuri cu cascaval 1. Se rade cascavalul, apoi intr-un vas incapator il amestecam impreuna cu faina, untul, sarea si smantana . 2. Obtinem un aluat gros, care se imparte in 2 sau 3 parti, iar acestea la randul lor se intind foaie; foaia rezultata se...
Fursecuri cu migdale si crema de ciocolata
1. Mai intai punem intr-un castron mare faina, ouale,galbenusul,zaharul,untul taiat bucati si inmuiat la temperatura camerei, apoi adugam migdalele macinate si zaharul vanilat. Toate aceste ingrediente se vor framanta bine cu mainile, urmand ca , la final, sa obtinem un aluat omogen. Acest aluat...
Saratele (facute la aparatul de waffe)
1. Intr-un bol incapator punem branza data prin ochiurile mici ale razataoarei, unutul ( ras deasemenea ), iaurtul, ouale si chimenul.Amestecam totul bine pana la omogenizare, apoi adaugam faina, incorporand-o trepatat , pana obtinem un aluat nelipicios, dar u foarte compact. 2. Cu mainile...
Vinete umplute cu crema de branza si cascaval
1. Vinetele splatae sii uscate se vor taia in 2, longitudinal, avand grija sa le intepam coaja din loc in loc. 2. Se ung cu ulei de masline si se dau la cuptor cca 20-25 min, iar cand sunt gata, cu ajutorul unei linguri le scoatem miezul, cu atentie, astfel incat coaja sa nu se rupa....