Legumele se curata, se stapa, se portioneaza si se pun intr-un bol. Se adauga peste ele sare, piper, ulei de masline, jumatare de graunti de usturoi tocati.
Pulpele se spala, se taie in doua, se scurg bine, se pun intr-un bol. Se adauga sare, piper, menta, chimen ( fiecare dupa gust), ceilalti...
Ciresele se spala, se curata de codite si impuritati. Se pun strecuratoare. Se scot samburii.
Dupa ce le-am scos samburii, am scurs zeama rezultata.
Intr-o oala, de preferinta cu fund dublu, sa nu lipeasca, am pus un kg de zahar, sucul rezultat in urma procesului de...
Tortellini se pun la fiert in apa cu sare conform instructiunilor dupa ambalaj ( 6-7 min.), cand sunt gata, se scurg, se dau sub jet de apa rece si se pun din nou la scurs.
Separat, intr-o tigaie, punem ulei la incins. Cand uleiul este gata adaugam ceapa si ardeiul tocate marunt si grauntele...
Se pune apa la fiert cu sare intr-o oala.
Paralel se portioneaza afumatura, legumele se curata, se spala, se toaca.
Intr-o tigaie se pune la incins ulei in care punem intai coasta. Dupa ce o rumenim putin, o scoatem pe un servetel intr-o farfurile. O adaugam in oala cu apa...
Pastele se pun la fiert in apa cu sare timp de 7-9 minute, in functie de felul lor ( eu am folosit spirale). Am preferat sa le fierb putin al dente ...
Cand sunt gata, se scurg in strecuratoare, se dau sub jet de apa rece si se lasa la scurs. Separat am pregatit branza. Am framantat-o bine...
Blatul : albusurile se separa de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana se fac spuma, dupa care se adauga zaharul in portii mici. Se mixeaza bine pana ajunge ca bezeaua. Galbenusurile se amesteca cu apa si uleiul. Se pun peste albusurile batute bine. Se mixeaza. Se adauga...
Blatul de biscuiti: biscuitii se piseaza cu sucitorul. I-am pus intr-un bol peste care am adaugat untul topit, trei linguri miere, un praf de nucsoara, un plic zahar vanilat, o parte din compotul de piersici ( verificati consistenta).
Se omogenizeaza foarte bine si se pun intr-o...
Se iau in calcul capsuni curatate, spalate, scurse. Se pune apa intr-un vas la fiert. Cand a clocotit adaugam capsunile, se opreste focul, se pune capac si se lasa asa pana a doua zi.
A doua zi lichidul rezultat se strecoara. La fiecare litru de lichid se pune un kg de zahar....
Dulceata de capsuni reteta
Capsunile se curata si se spala bine. Se pun la scurs.
In tingirea pentru dulceata se pune zaharul si apa si se lasa la fiert pana se face un sirop. Cand s-a legat bine siropul se pun capsunile. Se amesteca usor ca sa ia sirop. Se lasa pe foc domol. Din cand...
Blatul: albusurile se separa de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana se fac spuma, dupa care se adauga zaharul in portii mici. Se mixeaza bine pana ajunge ca bezeaua. Galbenusurile se amesteca cu apa si uleiul. Se pun peste albusurile batute bine. Se mixeaza. Se adauga...
Ficatii spala, se lasa la scurs. Am sarit peste partea cu laptele...:D Ceapa se curata, se toaca marunt. Ardeiul se spala, se toaca marunt, morcovul se spala, se toaca marunt.
Intr-o tigaie se pune la incins uleiul. Cand s-a incins bine se pun ficatii si se pune capac. Se lasa sa...
Socata reteta bunicii
Florile de soc se curata bine de impuritati si alte goange.
Se pun intr-un borcan de 10 litri. Se pune zahar, lamaile taiate felii, drojdia. Se adauga apa... se amesteca din cand in cand.
Se lasa la macerat 4-7 zile ( 7 zile daca dorim sa fie chiar vin)....
Aluatul: intr-un bol am pus faina, drojdia, sarea, faina de secara. Le-am amestecat. Am pus peste acestea laptele caldut si am framantat un aluat mai moale. La final am adaugat uleiul de masline pe care l-am incorporat aluatului.
Umplutura
In 30 ml ulei incins am pus ceapa,...
Legumele se spala, se curata, se toaca.
Intr-o tigaie, se pune la incins pe aragaz, 30 ml ulei. Cand s-a incins bine se pune ceapa si morcovul, sarea, piperul, coriandrul si usturoiul zdrobit. Cand acestea s-au inmuiat destul de bine se adauga ardeiul copt peste care pune o cana de apa si se...
Zarzarele se curata de codite, se spala. Se pun la fiert intr-un vas. Dupa ce au fiert se trec prin strecuratoare si se terciuiesc cu un tel sau o lingura de lemn.Va iesi un suc mai gros de zarzare. Se lasa la racit.
Eu am ales sa le pun in pungi pentru gheata.
Se pot pune in...
Legumele au fost curatate, spalate si tocate. Carnea a fost spalata.
Se pune uleiul la incins in oala de ciorba. Cand incepe sa se infierbante uleiul adaugam ceapa alba, morcovul, ardeiul. Se lasa 3-5 minute la sotat. Se pune sare si piper. Se pune carnea si ceapa verde. Se lasa la...
Carnea: a fost condimentata cu sare, piper, stropita cu ulei de masline.
Cartofii: curatati de coaja, dati cu sare, piper, menta si chimen,marar verde. Stropiti cu ulei de maline.
Se taie ,, acordeon" se pun infividual in hartie de copt si impreuna cu carnea se pun pe gril...
Branza am amestecat-o cu zaharul,zaharul vanilat, ouale, coaja de lamaie rasa, untul, un praf de sare ( dupa caz). Se omogenizeaza bine. Se adauga dulceata de capsuni si se amesteca in continuare.
Laptele se amesteca cu faina de secara si se pune peste compozitia de branza.
La...
Untul cu zaharul si zaharul vanilat, un praf de sare se amesteca bine pana devine o crema spumoasa. La care se adauga galbenusurile unul cate unul, mestecand pe rand. Albusurile batute spuma se pun lingura cu lingura si se amesteca cu o lingura de lemn de jos in sus. Se pune faina, se amesteca....
Pestele se portioneaza, se spala.
Legumele se curata, se toaca.
Intr-o oala se pune la fiert apa cu sarea. Cand apa incepe sa fiarba bine se adauga ceapa, ardeiul, morcovul si orezul. Cad au fiert pe jumatate se adauga pestele.
La final se pun rosiile din borcan. Se...
Reteta de preparare a papanasilor
Branza, ouale, zaharul, sarea, faina, bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie se amesteca pana se formeaza un aluat potrivit de tare.
Din acest aluat se fac portii/rotunduri plate in interiorul carora faceti gaura. La cate portii de papanasi...
Aripile de curcan se spala bine cat sa iasa limpede la ultima apa, se portioaneaza, se pun la fiert in apa cu sare, boabe de coriandru, boabe de piper, foi dafin.
Apa se spumeaza si se lasa sa fiarba cat sa scada bine apa. Cand preparatul este fiert la jumatate se adauga...
Blat: albusurile se bat spuma cu un praf de sare, adaugand rand pe rand lingura cu lingura zaharul Va rezulta o bezea frumoasa. Se adauga cele trei linguri de faina si praful se copt, mestecandu-se cu o lingura de lemn de jos in sus. Se pune nuca si se incorporeaza. ...
Salata, ceapa verde, morcovul le-am curatat, spalat si tocat.
Intr-o oala se pune apa la fiert cu sare. Cand da in clocot punem taiteii. Separat, in 30 ml ulei, sotam pe rand legumele si salata.
Cand taiteii au fiert pe jumatate se pune ceapa, morcovul sotate, la fiert. La final se...
Din ou, apa,sare si faina se face un aluat tare, din care se intind foi si se taie fasii de taitei. Se pun la uscat jumatate de ora.
Se folosesc dupa preferinta.
Albusurile au fost separate de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma cu 30 ml apa si un praf de sare, dupa care am adaugat pe rand lingura cu lingura, zaharul. Prin mixare a rezultat o bezea. Galbenusurile le-am frecat cu uleiul si le-am adaugat albusurilor. Le-am mixat bine. Am adaugat...
Salata se spala, scurge, se rupe in bucati. Ceapa se curata,se spala si se toaca. Branza de oaie, capra se toaca cubulete. Ouale se taie in sferturi. Salata impreuna cu ceapa tocata se pune intr-un bol, se adauga branza, ouale, parmezanul, sare (daca mai e nevoie), mararul rocat, ulei, zeama de...
Ceafa se spala, se portioneaza. Se condimenteaza cu condimentele prezentate mai sus, sare, piper, se freaca cu ulei, se pune in tava. Se stropeste cu ulei si se completeaza cu vin. Se pune la cuptor pentru 40-45 minute la foc potrivit.
Se intoarce la jumatatea timpului de preparare....
Organele se spala si se pune la fiert cu sare. Se ia spuma din cand in cand pana ce apa in care fierbe devine mai limpede.
Paralel, am curatat verdeturile, le-am spalat, tocat marunt.
Dupa ce pipotele si ficatul au fiert, le-am dat sub jet de apa, le-am pus la scurs. Le-am pus...
Aluatul: margarina se pune pe foc mic pe aragaz pana se inmoaie putin, dupa care se ia si se amesteca cu o lingura de lemn. Intr-un bol , punem margarina, apa, praful de sare, lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar stins cu otet. Se adauga faina in ploaie, se amesteca bine si rezulta...
Pui pe pat de legume
Legumele se curata, se stapa, se portioneaza si se pun intr-un bol. Se adauga peste ele sare, piper, ulei de masline, jumatare de graunti de usturoi tocati. Pulpele se spala, se taie in doua, se scurg bine, se pun intr-un bol. Se adauga sare, piper, menta, chimen ( fiecare dupa gust), ceilalti...
Dulceata de cirese amare
Ciresele se spala, se curata de codite si impuritati. Se pun strecuratoare. Se scot samburii. Dupa ce le-am scos samburii, am scurs zeama rezultata. Intr-o oala, de preferinta cu fund dublu, sa nu lipeasca, am pus un kg de zahar, sucul rezultat in urma procesului de...
Tortellini cu sos de rosii
Tortellini se pun la fiert in apa cu sare conform instructiunilor dupa ambalaj ( 6-7 min.), cand sunt gata, se scurg, se dau sub jet de apa rece si se pun din nou la scurs. Separat, intr-o tigaie, punem ulei la incins. Cand uleiul este gata adaugam ceapa si ardeiul tocate marunt si grauntele...
Ciorba cu galusti si afumatura
Se pune apa la fiert cu sare intr-o oala. Paralel se portioneaza afumatura, legumele se curata, se spala, se toaca. Intr-o tigaie se pune la incins ulei in care punem intai coasta. Dupa ce o rumenim putin, o scoatem pe un servetel intr-o farfurile. O adaugam in oala cu apa...
Paste cu branza dulce
Pastele se pun la fiert in apa cu sare timp de 7-9 minute, in functie de felul lor ( eu am folosit spirale). Am preferat sa le fierb putin al dente ... Cand sunt gata, se scurg in strecuratoare, se dau sub jet de apa rece si se lasa la scurs. Separat am pregatit branza. Am framantat-o bine...
Prajitura cu ciocolata si jeleu de capsuni
Blatul : albusurile se separa de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana se fac spuma, dupa care se adauga zaharul in portii mici. Se mixeaza bine pana ajunge ca bezeaua. Galbenusurile se amesteca cu apa si uleiul. Se pun peste albusurile batute bine. Se mixeaza. Se adauga...
Prajitura cu piersici si mascarpone
Blatul de biscuiti: biscuitii se piseaza cu sucitorul. I-am pus intr-un bol peste care am adaugat untul topit, trei linguri miere, un praf de nucsoara, un plic zahar vanilat, o parte din compotul de piersici ( verificati consistenta). Se omogenizeaza foarte bine si se pun intr-o...
Sirop de capsuni
Se iau in calcul capsuni curatate, spalate, scurse. Se pune apa intr-un vas la fiert. Cand a clocotit adaugam capsunile, se opreste focul, se pune capac si se lasa asa pana a doua zi. A doua zi lichidul rezultat se strecoara. La fiecare litru de lichid se pune un kg de zahar....
Dulceata de capsuni reteta
Dulceata de capsuni reteta Capsunile se curata si se spala bine. Se pun la scurs. In tingirea pentru dulceata se pune zaharul si apa si se lasa la fiert pana se face un sirop. Cand s-a legat bine siropul se pun capsunile. Se amesteca usor ca sa ia sirop. Se lasa pe foc domol. Din cand...
Tort "Inimi de cristal"
Blatul: albusurile se separa de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana se fac spuma, dupa care se adauga zaharul in portii mici. Se mixeaza bine pana ajunge ca bezeaua. Galbenusurile se amesteca cu apa si uleiul. Se pun peste albusurile batute bine. Se mixeaza. Se adauga...
Sote de ficat de pui
Ficatii spala, se lasa la scurs. Am sarit peste partea cu laptele...:D Ceapa se curata, se toaca marunt. Ardeiul se spala, se toaca marunt, morcovul se spala, se toaca marunt. Intr-o tigaie se pune la incins uleiul. Cand s-a incins bine se pun ficatii si se pune capac. Se lasa sa...
Socata reteta bunicii
Socata reteta bunicii Florile de soc se curata bine de impuritati si alte goange. Se pun intr-un borcan de 10 litri. Se pune zahar, lamaile taiate felii, drojdia. Se adauga apa... se amesteca din cand in cand. Se lasa la macerat 4-7 zile ( 7 zile daca dorim sa fie chiar vin)....
Rulada cu carne
Aluatul: intr-un bol am pus faina, drojdia, sarea, faina de secara. Le-am amestecat. Am pus peste acestea laptele caldut si am framantat un aluat mai moale. La final am adaugat uleiul de masline pe care l-am incorporat aluatului. Umplutura In 30 ml ulei incins am pus ceapa,...
Mancarica de ardei copti
Legumele se spala, se curata, se toaca. Intr-o tigaie, se pune la incins pe aragaz, 30 ml ulei. Cand s-a incins bine se pune ceapa si morcovul, sarea, piperul, coriandrul si usturoiul zdrobit. Cand acestea s-au inmuiat destul de bine se adauga ardeiul copt peste care pune o cana de apa si se...
Suc de zarzare pentru congelator
Zarzarele se curata de codite, se spala. Se pun la fiert intr-un vas. Dupa ce au fiert se trec prin strecuratoare si se terciuiesc cu un tel sau o lingura de lemn.Va iesi un suc mai gros de zarzare. Se lasa la racit. Eu am ales sa le pun in pungi pentru gheata. Se pot pune in...
Ciorba de porc cu cartofi noi
Legumele au fost curatate, spalate si tocate. Carnea a fost spalata. Se pune uleiul la incins in oala de ciorba. Cand incepe sa se infierbante uleiul adaugam ceapa alba, morcovul, ardeiul. Se lasa 3-5 minute la sotat. Se pune sare si piper. Se pune carnea si ceapa verde. Se lasa la...
Friptura de porc si garnitura de cartofi noi
Carnea: a fost condimentata cu sare, piper, stropita cu ulei de masline. Cartofii: curatati de coaja, dati cu sare, piper, menta si chimen,marar verde. Stropiti cu ulei de maline. Se taie ,, acordeon" se pun infividual in hartie de copt si impreuna cu carnea se pun pe gril...
Budinca de branza dulce cu fulgi de ovaz
Branza am amestecat-o cu zaharul,zaharul vanilat, ouale, coaja de lamaie rasa, untul, un praf de sare ( dupa caz). Se omogenizeaza bine. Se adauga dulceata de capsuni si se amesteca in continuare. Laptele se amesteca cu faina de secara si se pune peste compozitia de branza. La...
Tarta cu mere
Untul cu zaharul si zaharul vanilat, un praf de sare se amesteca bine pana devine o crema spumoasa. La care se adauga galbenusurile unul cate unul, mestecand pe rand. Albusurile batute spuma se pun lingura cu lingura si se amesteca cu o lingura de lemn de jos in sus. Se pune faina, se amesteca....
Ciorba de peste
Pestele se portioneaza, se spala. Legumele se curata, se toaca. Intr-o oala se pune la fiert apa cu sarea. Cand apa incepe sa fiarba bine se adauga ceapa, ardeiul, morcovul si orezul. Cad au fiert pe jumatate se adauga pestele. La final se pun rosiile din borcan. Se...
Reteta de preparare a papanasilor
Reteta de preparare a papanasilor Branza, ouale, zaharul, sarea, faina, bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie se amesteca pana se formeaza un aluat potrivit de tare. Din acest aluat se fac portii/rotunduri plate in interiorul carora faceti gaura. La cate portii de papanasi...
Piftie din aripi de curcan
Aripile de curcan se spala bine cat sa iasa limpede la ultima apa, se portioaneaza, se pun la fiert in apa cu sare, boabe de coriandru, boabe de piper, foi dafin. Apa se spumeaza si se lasa sa fiarba cat sa scada bine apa. Cand preparatul este fiert la jumatate se adauga...
Prajitura Snickers a la Gabriela
Blat: albusurile se bat spuma cu un praf de sare, adaugand rand pe rand lingura cu lingura zaharul Va rezulta o bezea frumoasa. Se adauga cele trei linguri de faina si praful se copt, mestecandu-se cu o lingura de lemn de jos in sus. Se pune nuca si se incorporeaza. ...
Ciorba de salata cu taitei de casa si smantana
Salata, ceapa verde, morcovul le-am curatat, spalat si tocat. Intr-o oala se pune apa la fiert cu sare. Cand da in clocot punem taiteii. Separat, in 30 ml ulei, sotam pe rand legumele si salata. Cand taiteii au fiert pe jumatate se pune ceapa, morcovul sotate, la fiert. La final se...
Taitei de casa
Din ou, apa,sare si faina se face un aluat tare, din care se intind foi si se taie fasii de taitei. Se pun la uscat jumatate de ora. Se folosesc dupa preferinta.
Guguluf cu sos de ciocolata
Albusurile au fost separate de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma cu 30 ml apa si un praf de sare, dupa care am adaugat pe rand lingura cu lingura, zaharul. Prin mixare a rezultat o bezea. Galbenusurile le-am frecat cu uleiul si le-am adaugat albusurilor. Le-am mixat bine. Am adaugat...
Salata de primavara
Salata se spala, scurge, se rupe in bucati. Ceapa se curata,se spala si se toaca. Branza de oaie, capra se toaca cubulete. Ouale se taie in sferturi. Salata impreuna cu ceapa tocata se pune intr-un bol, se adauga branza, ouale, parmezanul, sare (daca mai e nevoie), mararul rocat, ulei, zeama de...
Ceafa de porc la tava
Ceafa se spala, se portioneaza. Se condimenteaza cu condimentele prezentate mai sus, sare, piper, se freaca cu ulei, se pune in tava. Se stropeste cu ulei si se completeaza cu vin. Se pune la cuptor pentru 40-45 minute la foc potrivit. Se intoarce la jumatatea timpului de preparare....
Drob de pasare
Organele se spala si se pune la fiert cu sare. Se ia spuma din cand in cand pana ce apa in care fierbe devine mai limpede. Paralel, am curatat verdeturile, le-am spalat, tocat marunt. Dupa ce pipotele si ficatul au fiert, le-am dat sub jet de apa, le-am pus la scurs. Le-am pus...
Placinta cu branza si stafide
Aluatul: margarina se pune pe foc mic pe aragaz pana se inmoaie putin, dupa care se ia si se amesteca cu o lingura de lemn. Intr-un bol , punem margarina, apa, praful de sare, lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar stins cu otet. Se adauga faina in ploaie, se amesteca bine si rezulta...